Romania si Bulgaria au semnat luni la Luxembourg tratatul de aderare la Uniunea Europeana, punand capat la peste patru ani de negocieri.

Pana la aderare, prevazuta a avea loc la 1 ianuarie 2007, ambele tari vor fi monitorizate cu atentie.

Amanarea poate fi amanata cu un an daca nu sunt indeplinite obligatiile privind combaterea coruptiei, reforma justitiei si a administratiei, intarirea granitelor si aducerea subventiilor de stat la standarde europene.

In ajunul semnarii, Romania si Bulgaria i-au invitat pe luxemburghezi la un concert, incheiat cu un recital al sopranei Angela Gheorghiu, acompaniata de filarmonica George Enescu.

Aderarea Romaniei si Bulgariei e mai conditionata decat a celor 10 tari care au devenit membre ale Uniunii Europene anul trecut.

Clauza de amanare

Tratatul de 860 de pagini contine o clauza fara precedent.

Ea prevede ca aderarea poate fi amanata cu un an, pana in 2008, daca se dovedeste ca Bulgaria si mai ales Romania sunt in mod clar nepregatite.

Premierul Calin Popescu -Tariceanu, care a semnat tratatul alaturi de presedintele Traian Basescu, de ministrul de externe si de negociatorul-sef, a subliniat ca aceasta clauza nu trebuie privita cu ura sau cu dusmanie.

"E o masura de protectie", a spus domnul Tariceanu, "care in final ne ajuta si pe noi sa ne indeplinim obligatiile la timp. Dar aderarea nu depinde numai de Romania, ci si de atmosfera generala din Uniunea Europeana, tot mai defavorabila extinderii".

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a mai declarat: "E posibil ca ratificarea tratatului de aderare sa nu inceapa efectiv decat la sfarsitul anului, dupa raportul de monitorizare al Comisie Europene.

Iar respingerea Constitutiei Europene la referendumul de luna viitoare in Franta ar putea declansa o criza care sa amane un nou val de integrare. Ar fi regretabil".

Oricum, ceremonia de semnare de azi, organizata la abatia Neumuenster din centrul istoric al Luxemburgului, a fost mult mai modesta decat summitul de pe Acropole organizat acum doi ani pentru primul val de extindere.

Daca Romania si Bulgaria sunt reprezentate la cel mai inalt nivel -inclusiv prin fostii presedinti Ion Iliescu si Emil Consatntinescu - din Uniunea Europeana nu au fost decat doi premieri - cel luxemburghez si cel ungar, si vice-cancelarul austriac.

In rest, doar ministri de externe, ba chiar pentru tarile mari, precum Franta, Germania si Marea Britanie, secretari de stat sau ambasadori.

O anumita reticenta, deci, fata de Romania si Bulgaria, cele mai sarace viitoare membre ale Uniunii, cu un venit pe cap de locuitor care nu atinge decat o treime din media europeana.

Incepand de marti, ele vor trece de la statutul de candidat la cel de observator activ, avand dreptul de a participa, dar nu si de vota, la mai toate reuniunile Uniunii Europene.