Apartamente, vile, case de vacanta, terenuri, masini si conturi, firme. Nu te poti numi demnitar daca nu ai citeva din fiecare. Dincolo de acestea sint sursele de venit. Ele arata ca majoritatea demnitarilor traiesc si se imbogatesc in familie.

In familia ministrului Borbely Laszlo, sotia tine casa. Pentru ca, in calitatea de director adjunct la Societatea Romana de Radio, ea aduce anual 760 de milioane de lei. In timp ce Laszlo, din salariile de ministru, deputat si vicepresedinte al UDMR nu insumeaza decit 517 milioane. La celalalt pol este ministrul Iuliu Winkler.

El are poate cea mai saraca sotie, educatoare, cu venituri de 48 de milioane de lei pe an.

Pentru Seculici lucreaza nevasta

Vicepremierul PD, Gheorghe Seculici, ar putea linistit sa abandoneze orice activitate. Sotia sa a obtinut anul trecut din salariu 46.863 USD, in timp ce Seculici doar 337 milioane de lei. Autoturismul Nissan din 2005, tot pe numele sotiei, la fel si cele doua case de locuit, dintre care una in SUA. Bijuteriile in valoare de 25 de mii de euro sint probabil tot ale sotiei.

La capitolul imobile, sotia ministrului finantelor, Ionut Popescu, sta mai bine decit acesta. Deoarece in doua apartamente sta singura, in doua cu Ionut Popescu. Iar vila aflata in constructie este proprietate comuna.

Ca venituri, sotia lui Popescu a adus in casa anul trecut 1,4 miliarde de lei, in timp ce actualul ministru doar 100 de milioane, la care se mai adauga 190 din inchirierea unui apartament.

Ministrul Sanatatii, Mircea Cinteza, are un apartament trecut pe numele copiilor, unul pe numele sotie, si o umila garsoniera pe numele sau.

Flutur - chirias la stat, fiul sau - proprietar

Un alt ministru liberal, Gheorghe Flutur, practica acelasi stil. Doua case de locuit in Gura Humorului, pe numele fiului sau. Pina si o umila garsoniera din Bucuresti, dobindita in 2004, tot pe numele acestuia e trecuta. In schimb, generoase rude de gradul I aflate in Germania i-au donat lui Flutur doua autoturisme, un Wolksvagen si un Audi.

Veniturile lui Flutur vin din activitati agricole si din salariile de senator si ministru.

Aleodor Frincu este seful cancelariei primului-ministru. El are cistiguri semnificative din activitati independente. Anul trecut a fost onorat, de o firma cu numele „confidential", cu doua miliarde de lei pe o activitate numita „inginer-expert". Sotia sa, de la aceeasi firma „confidentiala", a primit doar un miliard pe activitatea de „inginer".

Ca membru in CA al CCCF primeste un onorariu de 328 de milioane de lei. Frincu nu si-a declarat salariu de ministru.

Ministri saraci si ministri bogati

Sulfina Barbu candideaza cu sanse la pozitia de cel mai sarac ministru. Anul trecut, cit a fost director in primaria Bucuresti, a avut un venit de 208 milioane. Iar sotul ei, comisionar vamal, doar 88 de milioane. Doar ministrul Integrarii, Ene Dinga, o concureaza in saracie pe Sulfina Barbu.

Anul trecut, Dinga nu a avut nici un fel de venituri! Dar si-a deschis un cont la BCR, unde a depus 25.000 USD scosi din saltea, caci nu este actionar la nici o firma si nici nu a vindut vreun bun in valoare de peste 1000 de euro. In schimb, declara cu ochii inchisi o Dacie 1310 si un Opel Vectra. Tot cu o Dacie 1310 se lauda si ministrul Gheorghe Barbu.

Pentru acesta, formularul declaratiei nu a fost prevazut cu atitea rubrici, cit sa-i incapa firmele la care este actionar. Firmele sint in numar de 10. In schimb, cele patru rubrici pentru case i-au ajuns la fix. Doua dintre ele sint in coproprietate cu sotia, iar una este pe numele acesteia, reprezentind o donatie.

Nu toti profesorii o duc greu

Ministrul Mircea Miclea, ca profesor universitar clujean, a cistigat anul trecut aproape un miliard, in timp ce sotia sa, ca psiholog a cistigat de 10 ori mai putin.

Cercetarea stiintifica pentru APADOR-CH i-a adus ministrului justitiei, Monica Macovei, doar 26 de milioane de lei, in timp ce prin cabinetul de avocatura a avut venituri de 151 de milioane. 28.000 de euro a valorat consultanta pe care a oferit-o Consiliului Europei.

Macovei detine trei apartamente, si jumatate dintr-o casa de vacanta la Limanu. Valoarea insumata a banilor din conturi este de peste 60.000 de euro.

Arta, in colectiile umanistilor

Ministrul umanist Codrut Seres a cistigat anul trecut, din „consiliere afaceri", 20.000 de euro. Nu si-a cumparat masina, dar a investit in tablouri, icoane si bijuterii, valoarea estimata a acestora fiind de 18.000 de euro. El si-a declarat si cele doua ceasuri de mina, in valoare de 4.000 de euro.

Si vicepremierul Copos a declarat tablouri, valoarea insumata a acestora fiind de 185 de mii de euro.

Bijuterii, apreciaza Copos, are in valoare de 113 mii de euro. In schimb, nu are nici o masina proprietate personala. Veniturile lui Copos pentru functiile de presedinte al consiliilor de administratie de la firmele sale, au fost anul trecut in valoare de doua miliarde de lei.

Din munca de partid, abia iti achiti intretinerea

Mihai Voicu, ministru-secretar general al guvernului, traieste din salariu de la guvern si din cel de la partid. Ca secretar general al PNL a primit 172 de milioane de lei anul trecut. Din munca de partid traieste si vicepremierul Marko Bela. 323 de milioane de lei a primit anul trecut pentru exercitarea functiei de presedinte UDMR. Functia de senator i-a adus anul trecut 357 de milioane.

Marko detine o casa de locuit. Un alt apartament in valoare de 407 milioane de lei l-a donat anul trecut unor persoane. La UDMR, retribuirea functiei in partid e regula. Nagy Zsolt, ministru delegat, e retribuit cu 218 milioane de lei pentru functia de vicepresedinte executiv, iar ca presedinte de ONG, a cistigat 111 milioane.

Modelul „Sarac lipit"

In declaratia de avere pe care a depus-o in calitate de secretar de stat in cabinetul Nastase, Valeriu Steriu figura ca total lipsit de avere.

Intrebat de presa despre afacerile sale, Steriu a recunoscut atunci ca bunurile sale erau trecute pe numele membrilor familiei sale, aceasta fiind de fapt explicatia pentru care in declaratia sa de avere nu erau mentionate nici un fel de venituri suplimentare. (A.S.)

Ministrii au strins in banci peste un milion si jumatate de euro

Suma totala a depozitelor bancare constituite de membrii actualului Cabinet este de aproximativ 1,6 milioane de euro. Cel mai mult are Gheorghe Copos, urmat indeaproape de premierul Tariceanu. In opt conturi deschise la doua banci Copos a strins suma echivalenta a 525 mii de euro. Tariceanu are in patru conturi deschise tot la doua banci, suma echivalenta a 510 mii euro.

Urmatorul pe lista se afla ministrul delegat Cristian David, cu 109 mii de euro. Sume importante se gasec si in conturile ministrului Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, aproximativ 94,5 mii de euro.

La capitolul conturi si depozite bancare in dreptul a cinci ministri – Ionut Popescu, Gheorghe Flutur, Gheorghe Dobre, Sulfina Barbu si Mircea Cinteza – nu figureaza nici o suma. In ceea ce priveste plasamentele, investitiile directe si imprumuturile acordate, Gheorghe Copos detine intiietatea cu aproximativ 200 de milioane de euro.

Ministrul de stat Gheorghe Seculici detine actiuni in valoare de 320.000 de euro la firma Proiect Arad.

In Executiv sint patru jucatori pe piata de capital: Calin Popescu Tariceanu, Ionut Popescu, Vasile Blaga si Codrut Seres. Suma totala a actiunilor detinute de acestia este echivalenta cu 832,7 mii de euro. Cea mai mare parte a acestei sume se afla in portofoliul lui Ionut Popescu care, impreuna cu sotia, detine actiuni in valoare de 615 mii euro.