Procurorii militari care investigheaza imprejurarile mortii generalului Vasile Milea verifica o ipoteza halucinanta: ultimul ministru comunist al armatei a fost lasat sa moara cu zile. Aceasta presupunere a anchetatorilor este sustinuta si de declaratiile mai multor martori, ofiteri si civili, care s-au aflat in preajma generalului Milea, in ziua mortii acestuia.

Doru Maries, presedintele Asociatiei "21 Decembrie", este unul dintre martorii audiati in acest dosar. El a fost primul civil care, in dimineata de 22 decembrie 1989, a intrat in biroul in care generalul Milea a fost gasit impuscat.

"Am intrat in sediul fostului Comitet Central la scurt timp dupa ce am vazut elicopterul in care se aflau sotii Ceausescu ridicindu-se de pe acoperisul cladirii. Pe hol i-am intilnit pe cei doi ofiteri care nu mai avusesera loc in elicopter. Am lasat intr-un dulap arma pe care o primisem si am intrat intr-un birou.

Cei care ma insoteau mi-au spus ca aceea este incaperea in care s-a impuscat "tradatorul Milea".

In camera mi-a atras atentia o canapea galbena pe care am vazut o pata de singe cu diametrul de aproximativ 25-45 de centimetri. Mi s-a spus atunci ca Milea fusese transportat la spital, dupa ce si-a tras un glont in inima, iar cei de la Salvare reusisera sa-l resusciteze", a declarat, ieri, pentru "Evenimentul zilei", Maries.

Maries: ori a fost ucis, ori era stingaci

Presedintele Asociatiei "21 Decembrie" a precizat ca in cabinetul generalului nu existau urme de gloante pe pereti. "Doar scaunul avea o urma de glont in spatar.Traiectoria proiectilului era descendenta, astfel incit cel care statuse pe scaun ar fi trebuit sa traga cu mina stinga ca sa-si provoace o rana in piept, asa cum a avut Vasile Milea.

Asta m-a facut sa ma gindesc si la varianta ca generalul a fost impuscat sau poate era stingaci. Dar toti cei care l-au cunoscut spun ca acesta era dreptaci", isi aminteste Doru Maries.

Unde a fost dus Milea?

Presedintele Asociatiei "21 Decembrie" mai sustine ca a discutat, in nenumarate rinduri, cu ofiterii care s-au aflat in acele zile in sediul fostului Comitet Central. Acestia au afirmat ca generalul Milea a fost transportat la Spitalul Elias, desi cei de la Spitalul Militar fusesera anuntati ca va fi dus acolo.

"Mai multe persoane mi-au confirmat ceea ce se vorbea in acele zile in Piata Revolutiei. Si anume, faptul ca ultimul ministru comunist al armatei a fost lasat sa moara la Elias. M-a ingrozit povestea potrivit careia Milea ar fi fost pazit de cineva care a stat in permanenta la usa rezervei sale de la Elias, asteptind ca acesta sa moara.

Persoana respectiva nu a lasat pe nimeni sa intre pentru a-l ajuta pe Milea, care a pierdut mult singe si a murit in jurul orei 15.00".

O alta ipoteza: Milea ar fi murit dupa doua zile

Surse judiciare ne-au declarat ca anchetatorii mai iau in calcul o ipoteza, cel putin la fel de socanta, si anume aceea potrivit careia Vasile Milea ar fi murit, la Spitalul Elias, la doua zile de la impuscare. Aceasta varianta nu a mai fost vehiculata niciodata pina acum si este sustinuta de declaratia unei singure persoane.

Ramona Feraru, Raluca Dan