Presedintele-director general al Televiziunii Romane, Valentin Nicolau, i-a adresat, ieri, o scrisoare deschisa primului-ministru Calin Popescu Tariceanu, prin care isi reafirma disponibilitatea de a-si da demisia contra unei noi legi de organizare si functionare a TVR "complet depolitizata".

In opinia lui Nicolau, acesta ar fi "un gest onorabil" care ar da posibilitatea noii guvernari "de a scapa de persoana sa".

In scrisoarea deschisa, Valentin Nicolau ii reproseaza sefului Executivului ca a facut din TVR "un troc politic", cerand un vot impotriva de la UDMR, in cadrul comisiei parlamentare de ancheta radio-tv, in schimbul unei legi a minoritatilor "asa cum si-o doresc maghiarii".

"Pentru votul PUR - Conservatorilor oare ce ati facut? Promisiunea ca Antena 1 va scapa de concurenta TVR-ului si ca va avea chiar un loc rezervat in noul Consiliu de Administratie, o data destituit cel vechi?", subliniaza Nicolau in scrisoare.

Seful TVR l-a acuzat pe Tariceanu ca "face negot cu legi si institutii lasand impresia ca Romania nu mai poate fi guvernata fara a avea la indemana un instrument de manipulare". Nicolau a mai sustinut ca noua putere doreste sa transforme TVR intr-o televiziune de partid "cu care sa se arate romanilor o realitate mai aproape de rozul cravatelor oficiale".

Guvernul raspunde acuzatiilor

Replica a venit imediat, sub forma unui comunicat de presa intocmit de purtatorul de cuvant al Executivului. "UDMR si PUR fac parte din coalitia de guvernare. Nu este nevoie de nici un "troc" pentru ca aceasta coalitie sa functioneze. Comisia parlamentara de ancheta a activitatii SRTV si SRR a fost creata, a functionat si a votat conform legislatiei in vigoare si normelor de drept.

Primul Ministru Calin Popescu-Tariceanu s-a angajat in mod ferm si a facut toate demersurile pentru a asigura libertatea presei in Romania. Orice acuzatie privind manipularea sau controlul unei institutii de presa de catre Primul Ministru Calin Popescu-Tariceanu poate fi cel mult o replica dintr-un scenariu dar nu o expresie a realitatii acestei guvernari.

Primul ministru Calin Popescu-Tariceanu nu a intervenit cu nimic in functionarea TVR", se precizeaza in comunicatul Guvernului.

Raspunzand afirmatiei lui Nicolau conform careia premierul nu a "ezitat vreme de aproape cinci luni sa tina televiziunea sub calcatura talpei politice, umilindu-i uman si profesional pe ziaristii ei", purtatorul de cuvant cere sefului TVR "dovezi concrete" in sprijinul celor spuse.

"De fapt, ceea ce ascunde domnul Nicolau este ca, in loc sa faca din TVR un serviciu public, a servit cu loialitate interesele vechii puteri. Subjugarea TVR in ultimii ani a fost principalul fundament al criticilor forurilor europene si societatii civile privind lipsa libertatii de expresie in Romania", se mai arata in comunicatul Guvernului.