Aproape in fiecare saptamina pleaca spre galele de box din Germania masini cu boxeri romani. Acolo ei sint batuti bine, conform contractului, in rundele dinainte stabilite de catre boxeri germani de calitate inferioara, care astfel isi imbunatatesc palmaresul. Adesea, romanii nici nu au licenta de boxer profesionist.

Carne de tun recrutata de pe la agentiile de bodyguarzi sau de prin cluburile de box. Exista un om care are relatii si care ii incarca in masini. Ei isi primesc partea, ca sa fie batuti, el isi primeste partea de la nemti, pentru ca le-a adus ceva de batut. Neamtul nu e orisicine. Este, sa zicem, un tip tare, un promotor, un organizator, un tip care aduce boxeri la un concurs.

Sa luam, de exemplu, un caz.

Prima runda

Tetler. Primul promotor din Germania. Unul dintre baietii lui duri e Marcel „The Highlander" Zeller. Pe 16 octombrie, la Köln, la turneul „Fighting for the title", care s-a tinut intr-o sala a hotelului Maritim, la categoria supergrea, 100 de kile, „The Highlander" mi ti-l sparge in runda a opta pe Cosmin Pocora.

Dar Cosmin Pocora e, de fapt, Cosmin Balasa din Tulcea, bodyguard fara licenta de profesionist, adus la batut de Cristian Velea, proprietar de club de box din Tulcea. Zice Balasa: „Trebuia sa pierd in runda a patra. Inainte de meci, vine Velea si-mi spune: «Ba, trebuie sa pierzi intr-a opta».

«Cum, ba, sa ma omoare ala?» «Hai, ma, ca rezisti tu.» Intru in meci, il vad pe }elar asta care boxeaza in fusta de scotian, a venit cu cimpoaie, mi-am zis: Ce dracu’ e asta? Odata vine neamtul tare pe mine si incepe sa dea. Si ma gindeam: ~sta ma omoara si eu sa ma uit la el?". |n fine, Pocora-Balasa pierde.

Baiat sarac, Balasa stie ca a luat bataie pentru 400 de euro, bani pe care ii are de luat de la Velea. Velea, care primeste si el de la oamenii care au inchis ochii 1.000 de euro pentru acest meci aranjat. Balasa: „Noaptea, Telecan (alt boxer venit din Romania) s-a uitat la hotel la PAY TV, a dat telefon in tara. Cind am plecat, ne-au dat factura de la hotel. Ca avem de dat bani.

Velea s-a infuriat si a vrut sa ne opreasca bani. Atunci eu conduceam masina, ca el nu avea carnet. I-am zis: Baiatu’, mi-ai promis 400 de euro. Te duci tu singur in tara, nu-ti mai conduc masina. El, ca ia masina si ma lasa aici. |i zic: Bai, tu pleci fara carnet, dar eu dau telefon la politie, iti dau numarul si zic ca masina a fost furata.

~stia te opresc, vad ca nu e furata, dar isi dau seama ca tu conduci fara permis. Ce dracu’! Am si condus, am luat si bataie si vrei sa imi dai si bani putini?".

Pauza

Balasa: „~sta, Zeller, boxeaza cu mine, cu tine, cu X, cu Y, face 20 de meciuri cu KO aranjat si merge la WBA, unde boxeaza pe 300.000 de euro."

R.: „E vreun meci nearanjat?"

Balasa: „Gindeste ca un om de afaceri si o sa ai raspunsul. Dintr-o sala de 10.000 de oameni, poate 100 au ochi critici. Publicul e insetat de singe."

Ultima runda

L-am intrebat pe domnul Velea Cristian daca il cunoaste pe Cosmin Balasa.

Velea Cristian: „Orice v-a spus, nu este nimic adevarat. Mi-a facut numai probleme. L-am angajat sa imi conduca masina si ne-am certat fiindca vrea mai multi bani. Daca nu ii dau, ma da in primire. I-am zis: fa ce vrei tu, nu-i problema. |n fine, m-a amenintat. E un nesimtit."

R.: „Dar atunci, a boxat?"

V.C.: „Nu a boxat, cum sa boxeze? Telecan a boxat."

R.: „De ce apare Balasa in poze, in meci cu Zeller?"

V.C.: „Se fac tot felul de poze, vin nemti sa isi faca poze, se fac poze cu cine vrei si cu cine nu vrei."

R.: „Dar pe un boxer, Pocora, il cunoasteti?"

V.C.: „Pocora, Pocora... nu stiu, ma interesez. Ce-i cu el?"

Si chestiunea mai are un aspect: sint in regula titlurile si palmaresul nemtilor obtinute in meciuri cu Ionescu din Romania care e, de fapt, un Popescu fara licenta?

P.S. Mail primit de la Balasa cind afla ca numele lui apare intr-o competitie, desi el nu iesise din tara si inca tot nu avea licenta de profesionist. De data asta intr-un alt meci, pe 19 februarie 2005, cu Zeller, care astfel a avut ocazia sa bata alt nume, dar si alt om.

„Uite asa mai sunt si eu celebru prin germania ce pizda masi ca doar nu platesc bani pt publicitate asta nu? hehe acolo este si elena miftode care nu stiu cine este pt ca in numele ala a boxat o gagica din babadag fara licenta de 17 ani si aici la fel s-a boxat pe centura. mi-a dat ko in prima repriza uitate si la elena ca aia e tare.

L.si el a boxat la inceput pe nume false acum are licenta si este cu Velea pt ca e amarat si asta il duce des pe 175 euro pe meci ar de 2 3 ori pe luna face si el un ban ca el intretine toata familia. Viata de cacat speculata de jigodia asta de velea. el ia o gramada de bani si asta primeste 175 de euro la meci."