Editura Humanitas impreuna cu Ambasada Suediei lanseaza vineri, 20 mai 2005, ora 11:00, la libraria Carturesti (strada Pictor Verona nr. 13), romanul Raul de Jan Guillou. Cartea care a zguduit Suedia si care l-a facut celebru pe Guillou, urmareste evolutia unui adolescent supus unor violente de neimaginat in familie si la scoala.

Alaturi de autor vor fi prezenti la eveniment Excelenta Sa Svante Kilander, ambasadorul Suediei la Bucuresti, Liliana Samuelsson si Gabriel Liiceanu.

Cartea care l-a facut celebru pe Guillou urmareste evolutia adolescentului Erik intre 14 si 17 ani – si o face in doi timpi: mai intai anul final petrecut la gimnaziul din Stockholm, perioada in care locuieste "acasa" si in care au loc bataile crunte administrate de tatal vitreg; apoi, dupa exmatriculare, perioada petrecuta la internatul de la

Stjarnsberg, in care are loc intalnirea cu supliciul de-privatizat, cu supliciul organizat si devenit institutional. In ambele ipostaze chipul Raului este violenta.

Erik afla pe acest parcurs ca violentei nu i se poate raspunde decat in doua feluri: fie prin supunere (asa cum fac toti colegii sai de la internat si el insusi cand isi da jos docil pantalonii in fata tatalui sau pentru a fi batut), fie prin replica violenta si nimicitoare.

Alegerea intre aceste doua cai este inevitabila, dar fiecare cale are pretul ei. Pretul primeia este umilinta, al celei de a doua este caderea intr-un formidabil paradox: recursul la violenta. Violenta nu poate fi combatuta decat prin violenta si, in felul acesta, rezulta ca, in lupta pe care o angajeaza, Binele nu poate triumfa in fata Raului decat recurgand la armele Raului.

Romanul lui Guillou este cu atat mai socant cu cat cititorului "i se da la pachet", prin aura care premerge lectura cartii, cheia sa autobiografica.

Ce se petrece in carte nu este rodul unei imaginatii bolnave, ci redimensionarea literara a unui fragment de realitate: Jan insusi, ca adolescent, a stat in centrul acestui turbion al violentei pe care puterea noastra de reprezentare il refuza ca real.

Jan Guillou este ziarist si romancier, iar celebritatea si-o datoreaza in principal romanului Raul (Ondskan), publicat in 1981 si citit imediat dupa aparitie de un milion de suedezi.

Cartea l-a facut celebru si in Germania si Franta, iar adaptarea pentru ecran realizata in 2003 de Guillou insusi (regia Mikael Hafstrom) a fost nominalizata la Oscarul pentru "cel mai bun film strain".

(In Romania, filmul a rulat anul trecut cu titlul Diabolicul.)