Bank Austria Creditanstalt si Ion Tiriac au anuntat incheierea unui precontract privind fuziunea HVB Bank Romania cu Banca Tiriac pentru a crea "HVB Tiriac".

Conform comunicatului, subsidiara BA-CA din Romania, HVB Bank Romania, isi va uni fortele cu Banca Tiriac, iar noua banca va ocupa locul patru pe piata bancara din Romania, avand 72 de unitati si aproximativ 720.000 de clienti.

In urma acestei fuziuni, cota de piata va ajunge la 7,5%, obiectivul fiind atingerea cotei de 10%.

"Romania reprezinta o piata strategica pentru banca noastra. Ne pastram astfel promisiunea de a ne extinde prezenta in aceasta tara inca din primele momente ale aderarii sale la Uniunea Europeana. Aceasta decizie ne ofera un avantaj important in raport cu competitorii nostri directi", a declarat Erich Hampel, Chief Executive Officer al BA-CA.

"Cele doua banci se potrivesc perfect. Iar, prin aceasta fuziune, vom putea beneficia si in continuare de dezvoltarea dinamica a pietei financiare romanesti. Am fost retinut in privinta vanzarii Bancii Tiriac, dar sunt incantat de solutia fuziunii cu HVB Bank Romania.

Sunt mandru de realizarile managementului si ale celor 1.100 de angajati ai bancii Tiriac. Impreuna cu cei 685.000 de clienti, ei reprezinta adevarata valoare a bancii care imi poarta numele", a declarat Ion Tiriac.

BA-CA este prezenta pe piata romaneasca inca din 1998, prin subsidiara sa HVB Bank Romania, succesorul legal al Bank Austria Creditanstalt Romania. In acest moment, HVB Bank Romania se situeaza pe locul 7 in topul bancilor de pe piata locala, cu total active in valoare de aproximativ 1.4 miliarde EUR, 320 de angajati, 12 sucursale si cu aproape 32.000 de clienti.

Banca Tiriac detine o retea de 60 de unitati, active totale de 706 milioane EUR (la 31 martie 2005) si o cota de piata de 2.9%, fiind pozitionata pe locul 11 in sistemul bancar din Romania. Banca a fost infiintata in anul 1991.

Avand active totale de 2,080 milioane EUR si 72 de unitati, HVB Bank Romania si Banca Tiriac se vor situa impreuna pe locul 4 in sistemul bancar din Romania, dupa BCR (26.1% cota de piata), BRD (13.0%), Raiffeisen Bank Romania (9.2%), si inaintea CEC (5.9%).