Politicile fiscale ale statelor dezvolatate duc, an de an, la uniformizarea structurii impunerii globale. Analistii economici cred ca Europa este prima zona geografica unde egalizarea ponderilor diferitelor taxe a devenit vizibila. Ea va fi urmata in scurt timp de SUA si, probabil, de anumite zone industrializate din Asia.

In acest sens, prestigioasa revista "Forbes", in numarul recent aparut, a dat publicitatii o analiza globala a gradului de fiscalitate care actioneaza asupra companiilor si a personalului acestora.

Pentru a evidentia clar nivelul la care se siteaza fiecare stat in parte, analistii americani au strans, sub denumirea de "misery" (nivelul suportabilitatii), o suma de indicatori: impozite venite de la companii si de la angajati, impozite pe alte surse de venit, asigurari sociale platite de angajati si companii, precum si taxe pe consum.

Clasamentul "suportabilitatii fiscale" pe anul acesta cuprinde 52 de state si pentru prima data sunt si elemente referitoare la Romania.

Structura "suportabilitatii" calculata pentru tara noastra se situeaza la 114,8 puncte, fiind constituita astfel: 16 puncte din impozitele platite de companii, alte 16 puncte vin din partea salariatilor, 46,7, respectiv 17 puncte reprezinta contributiile la asigurarile sociale si 19 puncte reprezinta TVA. Cu acest punctaj, Romania se situeaza la mijlocul clasamentului, pe locul 23.

Primele pozitii sunt ocupate de Franta, China, Belgia, Suedia, Italia etc., iar pe ultimele SUA, Singapore, Georgia, Cipru, Hong Kong si Emiratele Arabe Unite.