La 1 aprilie, Guvernul scumpea camerele foto digitale cu 30%, crescand nivelul accizelor. Parlamentul a eliminat aceasta prevedere. Potrivit importatorilor, aceste aparate se vor ieftini in cel mult doua luni de zile.

La dezbaterea modificarilor aduse Codului Fiscal, deputatii au decis modificarea variantei Guvernului si eliminarea accizelor pentru dublu radiocasetofoane, camere foto digitale, camere video si DVD recordere.

Eliminarea a fost propusa de Varujan Pambuccian, seful comisiei IT&C, care le-a prezentat colegilor sai cifrele din care rezulta ca accizarea cu 30% a camerelor foto genereaza scaderea incasarilor la buget si inflorirea pietei negre.

CIFRE. Potrivit statisticilor Asociatiei Producatorilor si Distribuitorilor de Echipamente de Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor (APDETIC), incasarile la buget au fost de trei ori mai mari in perioada cat aceste produse au fost scutite de accize (ianuarie-martie 2005). In aceeasi perioada, piata neagra a scazut de la 70% la 4%.

Pambuccian a explicat ca aceste cifre rezulta din compararea datelor referitoare la programele (software) care insotesc fiecare camera digitala si care au fost solicitate de cumparatori.

Deputatii au fost convinsi de cifre si au votat eliminarea accizelor la aceste produse. Pana ca eliminarea accizelor sa intre in vigoare, legea votata de deputati trebuie sa fie promulgata de presedinte si publicata in Monitorul Oficial. Durata acestei proceduri este incerta, dar este foarte putin probabil sa depaseasca luna iunie.

"Parerea mea este ca se va promulga cel tarziu pana la sfarsitul lunii viitoare", ne-a declarat Varujan Pambuccian.

TERMEN. Data la care camerele foto digitale, casetofoanele si DVD-urile se vor ieftini este destul de dificil de estimat. Depinde de aparitia legii in Monitorul Oficial, de stocurile aflate in depozitele magazinelor si de cat de repede se vor epuiza aceste stocuri, pentru a fi inlocuite cu marfa noua si ieftina (fara accize).

Reprezentantii importatorilor estimeaza ca vor mai trece una sau doua luni pana cand vor fi afisate noile preturi. Cum camerele foto au mai fost scutite de accize si in ianuarie 2005, este posibil ca si de data aceasta situatia sa fie similara, ne-a declarat Radu Negoescu, din partea HP Romania.

Ioan Craciunescu, seful departamentului Olympus din cadrul MGT Educational, estimeaza ca va mai dura una-doua luni de la promulgarea legii pana la ieftinirea acestor aparate. In ianuarie, la precedenta eliminare a accizelor, cateva lanturi de magazine au vandut cateva modele ieftine inca din primele saptamani. Totusi, ieftinirea tuturor modelelor a avut loc pe la inceputul lunii februarie.

POVESTE ACCIZATA. In numai cinci luni de zile, taxele platite de romanul de rand pe camerele foto digitale s-au modificat de trei ori. La 1 ianuarie, erau eliminate accizele pe camerele foto digitale. Masura a fost urmata de ieftinirea acestor produse, cresterea spectaculoasa a vanzarilor si a incasarilor la bugetul de stat din TVA si, indirect, din impozitul pe profitul inregistrat de magazine.

Dupa numai trei luni, la 1 aprilie, accizele pentru aparatele foto cu film cresteau de la 0% la 30%, ca si pentru camerele foto digitale.