Zarurile au fost aruncate. Guvernul extrem de nepopular al premierului francez Jean-Pierre Raffarin, declinul economiei franceze si teama de competitia „noilor europeni" vor decide soarta Constitutiei Europene.

Euroscepticismul a devenit intr-un timp relativ scurt foarte popular in tarile UE cu un nivel de viata ridicat. Olandezii si britanicii par a fi, conform sondajelor, cei mai eurosceptici cetateni ai Europei. Lor li se alatura tarile nordice, unde euroscepticismul este in crestere.

Jean-Peter Bonde, un eurodeputat danez care se opune ratificarii Constitutiei de catre tara sa, a declarat ieri, la BBC, ca respingerea Constitutiei are la baza „teama fata de intrarea Turciei in UE, de adoptarea monedei euro si de muncitorii straini".

Premierul Suediei, Göran Persson, a preferat sa adopte metoda ratificarii aceleiasi Constitutii in Parlament, deoarece sondajele de opinie indicau un posibil „nu" al suedezilor. Finlanda se regaseste in aceeasi situatie: riscul respingerii Constitutiei este suficient de mare pentru ca ratificarea sa se faca in Parlament.

Pe fondul unui vot negativ la referendumul din Franta, Constitutia are mult mai putine sanse de ratificare in cele 16 tari europene care urmeaza sa voteze pina la sfirsitul anului 2006.