Pe 26 mai 2005, la 23.30, Gerhard Plattner si echipajul – martor format dintr-un cameraman si un fotograf au ajuns la Oradea, dupa o traversare in diagonala a tarii timp de 12,9 ore, cu Skoda Fabia 1.4 litri TDI. Obiectivul testului a fost demonstrarea performantelor masinii si evaluarea consumului real de combustibil, in conditii combinate de drum, cu traficul obisnuit al unei zile de lucru.

Miercuri dimineata, la ora 06.00 Gerhard Plattner si echipajul martor au plecat din Constanta inspre Oradea. Prima oprire a fost la Sibiu, unde jurnalisti din judet l-au asteptat pe Plattner pentru a afla rezultatele partiale si pentru a li se impartasi din secretele sofatului economic.

Sosirea la destinatie – Oradea – a avut loc tarziu in noapte, la ora 23.30, unde jurnalistii au fost martorii desigilarii rezervorului si ai masurarii consumului de combustibil.

Rezultatul: consum mediu de 2.6 litri/ 100 km, pe o distanta de 847 km de drum normal (aproximativ 200 km autostrada, iar restul drumuri de oras si sat, cu coborari si un procent de peste 45% portiuni in urcare (Valea Oltului).

La sosire, Plattner a declarat: "In experienta mea de peste 30 de ani nu am mai atins acest consum minim de combustibil cu o masina de serie! Sunt de-a dreptul uimit de ce a reusit Skoda Fabia 1.4 litri.

Dupa peste 12 ore de condus nu sunt obosit si, recunosc, nu ma asteptam ca masina sa imi ofere un asa confort la drum lung! Sunt sigur ca presa europeana va vrea mai multe detalii despre acest test de despre rezultatul lui… jurnalistii din Austria m-au contactat deja".

Info utile: un bilet pentru trenul accelerat Constanta – Oradea costa 865 000 lei/ persoana. Aceeasi ruta, strabatuta cu Skoda Fabia 1.4 TDI, costa 660 000 lei. In masina incap comod 4 persoane, ceea ce inseamna un cost de 165 000 lei persoana. Adica de 5 ori mai ieftin decat cu trenul.