Sperantele tricolorilor intr-un rezultat pozitiv la Rotterdam se leaga in principal de revenirea atacantului lui Juventus. Briliantul a revenit pe gazon intr-un meci oficial duminica, dupa o suspendare de sapte luni, si pare mai hotarit ca niciodata sa puna umarul la o performanta a echipei nationale. Prima de cind a preluat stafeta de la Hagi.

Rep. - Cum a fost reintilnirea cu colegii?

Adrian Mutu: Emotionanta. Mi-a lipsit mult atmosfera de la lot. Aici ma simt fericit. Am discutat mult, am ris, am incercat sa ne relaxam.

Rep. - Ati venit la nationala sa va distrati?

Sa nu ma intelegeti gresit. Cind spun relaxare nu inseamna ca nu ne mai mobilizam. Noi vrem sa avem rezultate, dar pentru asta nu trebuie sa fim incrincenati tot timpul. Prea multa concentrare strica uneori si de aceea mai glumim si noi, mai dezmortim atmosfera.

Rep. - Presiunea este asupra ta. Toti se asteapta de la tine sa faci diferenta.

Nu sint si nici nu vreau sa fiu salvatorul nationalei. Vreau doar sa fiu unul din grup, un fotbalist care-si face bine treaba. Ati vazut, si la meciurile amicale de saptamina aceasta am jucat pentru echipa. Nu am inscris nici un gol, dar sint multumit de evolutia mea.

"Pot juca 90 de minute"

Rep. - Fizic, poti juca 90 de minute?

Din punctul meu de vedere, nu sint probleme de genul acesta. Dar antrenorul va lua decizia finala.

Rep. - Acesta e primul meci din actualele preliminarii cind Mutu si Chivu joaca impreuna.

Asa e. E foarte bine ca putem conta in defensiva pe Cristi. Cunoastem cu totii valoarea lui. Doar e Capitanul.

Rep. - Mergem in Olanda sa facem egal sau la victorie?

Daca nu invingem, nu doar in Olanda, ci si cu Armenia, nu mai avem sanse de calificare. Asta este parerea mea. Cu patru puncte in aceste doua meciuri nu ne putem mentine in cursa calificarii. Ne trebuie toate cele sase puncte!

"Revenirea lui Mutu ne-a ridicat si noua moralul, mergem cu mai mult curaj"

Sorin Ghionea, fundas echipa nationala

"L-am asteptat pe Adi tot atit de mult pe cit l-ati asteptat si voi, ne-a lipsit tuturor."

Cristi Chivu, fundas echipa nationala

Tineretul deschide drumul

Nationala mica a Romaniei joaca astazi, de la ora 20:30, cu formatia similara a Olandei, pe stadionul Woudestein din Rotterdam. Partida are o insemnatate mare in special pentru gazde, o infringere putind scoate din cursa calificarii formatia batava.

Echipa noastra este in momentul de fata pe primul loc in grupa, cu un punct avans fata de Cehia si cu patru puncte fata de Olanda, dar si cu un meci in plus disputat. In partida tur, din 25 martie, desfasurata la Urziceni, echipa noastra a invins Olanda cu 2-0.

Dupa antrenamentul de miercuri seara, stelistii de la tineret, Andrei Cristea si Mihai Nesu, au afirmat dezinvolti ca echipa se va mobiliza, va invinge "Portocala mecanica" si va ramine in fruntea grupei.

Rezultatele echipei noastre in aceste preliminarii au fost: 1-0 cu Finlanda (acasa), 5-1 cu Macedonia (acasa), 1-4 cu Cehia (deplasare), 5-0 cu Armenia (deplasare), 2-0 cu Olanda (acasa) si 0-1 cu Macedonia (deplasare). Echipa Olandei a reusit o singura victorie pe teren propriu in fata Finlandei, meci cistigat cu scorul de 4-1. Partidele cu Cehia si Armenia s-au incheiat nedecis, 0-0.

Nasul se scuza

Presedintele FRF isi declina responsabilitatea pentru aberanta si abuziva decizie de a impune embargo ziarului ProSport la meciurile cu Armenia si Andorra. In luna iunie, Departamentul de Presa si Comunicare al FRF nu a emis decit un singur comunicat de presa.

Intr-o perioada fierbinte a echipei nationale, in care ziaristii asteapta ca pe piinea calda informatii proaspete despre activitatea tricolorilor, ofiterul de presa al FRF nu a emis nici un asemenea comunicat de presa.

Pe site-ul FRF a fost insa afisat un singur anunt, reactia presedintelui Mircea Sandu cu privire la embargoul impus ProSport.

Dezinformarea de la Federatie

Asadar, pentru a raspunde unui ziar, intr-o maniera obraznica si plina de neadevaruri, a fost timp. Ofiterul de presa al FRF nu si-a gasit insa timp, in ultimele trei zile, pentru a anunta pe acelasi site ca Florentin Dumitru si Mirel Radoi s-au accidentat si au parasit lotul Romaniei.

Revenind la comunicatul dat de Mircea Sandu, presedintele FRF se spala oarecum pe miini, sesizind probabil cit de abuziva si de aberanta este decizia de a impune embargo principalului cotidian de sport din Romania la urmatoarele doua meciuri acasa ale nationalei.

"Nu Mircea Sandu a dat ordinul, ci Departamentul de Presa si Comunicare al FRF", sintem informati. De parca presedintele FRF nu ar fi putut respinge o asemenea decizie sau de parca Paul Zaharia ar avea puterea si autoritatea de a hotari de unul singur asa ceva. In rest, comunicatul contine si citeva minciuni, care trebuie lamurite: 1.

Acordul incheiat pe 17 ianuarie intre sefii de ziare si selectioner prevede accesul fotoreporterilor, pentru citeva minute, chiar si la actiunile inchise, cum a fost antrenamentul de la Buftea; 2.

La Bacau, ProSport nu a incalcat acordul, reporterii ProSport neavind nici o interdictie din partea lui Victor Piturca sau a altui oficial al FRF de a fotografia "joaca" tricolorilor la karting, actiune care oricum nu fusese declarata "inchisa".

ProSport nu a gresit cu nimic

Altfel, embargoul impus de FRF, fie ca este opera lui Paul Zaharia (greu de crezut, data fiind lipsa puterii sale de decizie), fie ca a venit de la alt nivel, ramine tot o incalcare flagranta a dreptului la informatie.

Iar sanctiunea nu are nici o justificare, ProSport nedezvaluind nici un secret din tabara tricolorilor sau vreo schema tactica a lui Piturca, ci publicind doar o fotografie care releva prezenta la actiunea inchisa a nationalei a unor persoane din afara staff-ului echipei, precum Gigi Netoiu sau Victor Becali, fapt care probabil a provocat inversunarea federala.