Romania este una din principalele surse de bani murdari spalati, cu un nivel de 115 miliarde de dolari, se arata intr-un studiu realizat de un director al Institutului Australian de Criminologie.

Intr-un clasament realizat dupa sumele "spalate", Romania se afla pe locul 7. Totusi, raportand banii spalati la populatia tarii noastre, urcam pe locul trei in clasament, dupa Statele Unite si provincia chineza Hong Kong.

Potrivit unui raport recent al Fondului Monetar International, spalarea banilor prin sistemele financiare internationale a ajuns la ordinul trilioanelor de dolari, adica la aproximativ 10% din Produsul Intern Brut global, scrie "The Guardian". Ziarul britanic citeaza aceste date explozive din cartea "Masina de Spalat.

Cum ne afecteaza spalarea banilor si finantarea terorismului", scrisa de Nick Kochan, ziarist de investigatii si expert financiar. Datele includ infractiunile in care exista o componenta financiara, de la evaziune fiscala, falsificarea bancnotelor cu ajutorul imprimantei si computerului pana la traficul de droguri si cel cu "carne vie".

Cei care spala bani se incadreaza in patru categorii: corporatiile internationale implicate in actiuni de fraudare; guverne corupte si politicieni care accepta mita; criminalitatea organizata care practica traficul de droguri si de alte substante ilegale si, nu in ultimul rand, terorismul, releva Nick Kochan.

Ziaristul noteaza ca "lumea paradisurilor fiscale" este folosita de institutii pentru operatiuni legale, dar si actiuni ilicite. Banii sunt spalati prin trecerea lor din cont in cont. Teroristii profita din plin de sistemul bancar. Mici sume de bani, stranse, chipurile, pentru cauze umanitare, nu atrag atentia bancilor sau politiei, chiar daca, adunate, se constituie in totaluri impresionante.

Oprirea acestor operatiuni este totusi posibila, prin simplul fapt ca atrag atentia numele destinatarilor si expeditorilor, dar prinderea celor implicati este aproape imposibila, noteaza expertul financiar Nick Kochan.