Dupa respingerea Constitutiei europene in Franta si Olanda, liderii de la Paris si Berlin nu par deocamdata capabili sa ofere solutii pentru depasirea impasului in care a intrat Uniunea Europeana.

Cancelarul german, Gerhard Schröder, si presedintele francez, Jacques Chirac, s-au intilnit simbata seara, la Berlin, intr-o reuniune de criza menita sa demonstreze ca tandemul format de Franta si Germania are inca forta de a scoate Europa din impas. Cei doi lideri au cerut continuarea procesului de ratificare a Constitutiei, in pofida voturilor negative din Franta si Olanda.

Fiecare tara „are dreptul si datoria" sa se pronunte asupra tratatului Constitutiei europene, a afirmat purtatorul de cuvint al cancelarului german, vorbind in numele lui Schröder si Chirac, la sfirsitul unui dineu tête-à-tête al celor doi lideri.

Purtatorul de cuvint a mai precizat ca intrevederea „a permis pregatirea de initiative comune", mai ales asupra perspectivelor financiare ale UE, unul dintre punctele aflate pe ordinea de zi a apropiatului summit european organizat la Bruxelles, in zilele de 16 si 17 iunie.

Atitudine flexibila

In lipsa unor solutii concrete pentru depasirea impasului provocat de respingerea Constitutiei europene, negocierile asupra bugetului UE pentru perioada 2007-2013, care figureaza pe ordinea de zi a Consiliului European de la Bruxelles, par sa fi reprezentat principalul punct al discutiilor germano-franceze.

Dupa convorbirea cu Chirac, Schröder s-a aratat dispus sa adopte o pozitie mai flexibila in tratativele asupra bugetului european, cu conditia ca toate statele participante la reuniune sa dea dovada de aceeasi atitudine.

Germania si Franta sint de parere ca incheierea unui acord asupra bugetului la summit-ul din capitala Belgiei ar demonstra ca Europa continua sa functioneze, in pofida climatului de scepticism generat de respingerea Constitutiei in Franta si Olanda, sustin surse oficiale de la Berlin.

Extindere blocata

In timp ce Chirac si Schröder incercau sa gaseasca solutii pentru deblocarea crizei UE, presedintele grupului socialist din Parlamentul European, germanul Martin Schulz, aprecia in cotidianul „Suddeutsche Zeitung" ca un eventual esec al adoptarii Constitutiei europene va face imposibila aderarea la UE a Turciei si a altor state candidate.

„Daca Tratatul constitutional nu va fi pus in aplicare, vom ramine cu Tratatul de la Nisa, si intreaga Europa este de parere ca acesta nu e suficient pentru extindere", a declarat el, referindu-se la Turcia, dar si la aderarea Macedoniei si Croatiei.

De cealalta parte, premierul turc Recep Tayyip Erdogan a declarat ca tara sa „nu este dispusa sa accepte" decit „aderarea cu drepturi depline la Uniunea Europeana". „Nu vom accepta altceva", a raspuns Erdogan la propunerea asupra acordarii Turciei, de catre UE, doar a unui „parteneriat privilegiat".

Romania si Bulgaria, greu de oprit

Blocarea Turciei este anticipata, de asemenea, de tot mai multi analisti si diplomati, care considera ca respingerea Constitutiei europene in Franta si Olanda va duce, in cel mai bun caz, la o incetinire a extinderii UE.

In afara Romaniei si Bulgariei, aflate „intr-un stadiu atit de avansat incit ar fi dificil sa oprim totul", va fi „foarte greu pentru oricare alt stat sa adere la UE in urmatorii ani", a declarat Marco Incerti, de la Centrul pentru Studii Politice Europene din Bruxelles.