Prestatia submediocra a unor fotbalisti crescuti pe banca de rezerve cu multe blaturi, insiropate din belsug cu alcool, a fost singura cauza pentru care microbistii romani vor fi, si in 2006, stapini peste reluari, de data aceasta insa de la turneul final din Germania

Olandezii au spus „NU" integrarii Romaniei in lumea buna a fotbalului mondial.

Nationala a ratat, astfel, a treia participare consecutiva la un turneu important, dar, cu relatiile lui Mircea Sandu si cu putin lobby din partea nationalistului Mitica Dragomir, poate juca oricind, pentru suporteri, un amical cu fratii de peste Prut sau poate participa la un trial in Cipru, ca sa nu cheltuiasca banii proprii pentru verificarea conturilor din off-share-uri.

Iarba a fost mai aproape de Mutu decit linia portii adverse, in singura ocazie notabila a nationalei lui Piturca din meciul de la Rotterdam. Un eventual gol nu cred ca schimba prea mult datele problemei, olandezii fiindu-ne superiori la toate capitolele. De altfel, aproape nimeni nu mai lua in calcul o eventuala calificare la turneul final din Germania.

In afara citorva declaratii diplomatice, facute inaintea meciului cu Olanda, sa ne amintim ca oracolul din Balcesti prevestea dezastrul, ca Mircea Sandu si-a dat singur preaviz si a stabilit programul competitiilor interne, fara sa tina cont de o eventuala calificare a nationalei, iar obiectivul lui Piturca era, inca de la semnarea contractului, calificarea la Euro 2008, pentru ca interesele

financiare care graviteaza in jurul reprezentativei sa nu fie cumva deturnate de o eventuala venire a lui Mircea Lucescu, promisa, dar niciodata materializata. Nici macar microbistii de rind nu credeau intr-o victorie de rasunet la Rotterdam, resemnindu-se cu berea si micii autohtoni si consolindu-se cu ideea reluarilor de la Mondialele din Germania.

De data aceasta, nici buletinul meteo, nici nisipul de pe gazon si nici fluierul fals al arbitrilor nu au mai oferit posibilitatea unor scuze colaterale com-petitiei. Prestatia submediocra a unor fotbalisti crescuti pe banca de rezerve cu multe blaturi, insiropate din belsug cu alcool, a fost singura cauza pentru care microbistii romani vor fi, si in 2006, stapinii telecomenzii.

Sintagma „nationala second-hand" este, din nou, de actualitate pentru ca jucatori de prima mina nu mai exista. Jumatate dintre titulari au reprezentat competitia interna, unde punctele se tranzactioneaza cu sacosa plina cu bani, restul fiind fotbalisti legati de cluburi importante doar prin contracte anterioare, nu prin prestatii care sa legitimeze, si in prezent, acest statut.

Cu exceptia lui Dorinel Munteanu, care si-a depus deja dosarul de pensie, doar Gabriel Tamas a iesit in evidenta simbata seara, astfel ca va putea, din nou, sa isi dea singur dedicatii „De la Gabriel pentru Tamas", la ore matinale, in cluburile de manele din Brasov.

Insusi Dumitru Dragomir a recunoscut ca 25% din banii vehiculati in acest sport capata nuante de gri doar dupa ce se transforma in donatii catre fotbalisti. Pentru a nu se plati impozite la stat, administrarea cluburilor de fotbal se transfera de la o societate comerciala la alta, iar patrimoniul se pierde pe parcurs, facind imposibila misiunea inspectorilor fiscali de recuperare a creantelor.

In aceste conditii, singurul executat silit este fotbalul, sub protectia oficialilor de la FRF.

Desi forurile internationale impun respectarea unor criterii minime pentru participarea la competitie, printre care se afla si inexistenta datoriilor, la portile Orientului totul se ia in bascalie, altfel nu se explica de ce datele de la Ministerul Finantelor nu coincid cu cele de la FRF, iar singurul club sanctionat birocratic este o grupare deja retrogradata pe criterii sportive in esalonul inferior.

Aflat in afara ariei de interes a guvernului Tariceanu, fotbalul romanesc are nesansa sa iasa si din prioritatile microbistilor. Din pacate, cu exceptia popicelor, a fotbalului cu nasturi si, din ce in ce mai putin, a gimnasticii, reorientarea profesionala a fanilor ofera putine oportunitati.

Urmeaza bancuri cu Radio Erevan si un scenariu previzibil: suporterii sint revoltati, jucatorii cu privirile in pamint, iar antrenorul este scos tap ispasitor pentru ca selectia nu va multumi niciodata pe toata lumea.

„Speranta moare ultima", „mingea e rotunda", „in fotbal totul este posibil" vor fi expresii prezente pe bu-zele tuturor dupa previzibila victorie in fata armenilor, dar nici o solutie de avarie. Piturca a vorbit ceva despre promovarea tinerilor. Care tineri?