Luni, 6 iunie, doua autoturisme ale Ambasadei Romaniei la Bagdad, in care se afla echipa de curieri diplomatici insotita de echipa de protectie, au fost atacate cu focuri de arma automata, in apropierea punctului de control Camp Victory, de catre persoane necunoscute, in timp ce se deplasau catre aeroportul din Bagdad.

Incidentul s-a soldat cu ranirea superficiala a doi membri ai echipei de protectie. Acestia au fost transportati de urgenta la spitalul din zona, fiind in prezent in afara oricarui pericol.

Incidentul confirma faptul ca, dupa incheierea conflictului armat si instaurarea institutiilor democratice, situatia din Irak se mentine, in continuare, deosebit de tensionata.

Atat la nivelul populatiei autohtone, cat mai ales, in randul strainilor, se manifesta un grad ridicat de insecuritate fiind vizate, cu predilectie, fortele militare de ocupatie, diplomatii si reprezentantele diplomatice straine, ziaristii si oamenii de afaceri, asupra carora au loc zilnic, atacuri armate.

In pofida conditiilor precare in care sunt obligati sa isi desfasoare activitatea si a permanentelor tensiuni si amenintari, membrii ambasadei Romaniei la Bagdad dovedesc profesionalism in modul in care isi indeplinesc mandatul de reprezentare a intereselor tarii, asumandu-si cu responsabilitate si curaj riscurile

generate de fenomenele de criza si instabilitate manifestate la nivelul societatii irakiene.