Intrebat de Carol Sebastian, realizatorul emisiunii "Romania la raport", daca sefii celor doua parchete (PNA si Parchetul General) trebuie schimbati sau mentinuti, primul ministru Calin Popescu Tariceanu a raspuns ca "Eu nu vreau sa ma pronunt in aceasta privinta, daca trebuie mentinuti sau schimbati dintr-un simplu motiv, ca primul ministru nu are caderea din punct de vedere legal sa faca astfel de propuneri".

Totusi, primul ministru a declarat ca "Nu pot sa ma retin si sa nu remarc ca justitia, mai ales in ultima perioada, a avut un comportament care nu este de natura sa sporeasca increderea in ceea ce ar trebui sa insemne un act de justitie profesional, corect, impartial, echilibrat, ci mai degraba, as spune ca justitia se confrunta cu o problema grava care ii submineaza puternic credibilitatea prin actiunea Parchetului".

Tariceanu a mai spus ca "Parchetul este o institutie care s-a dovedit foarte ineficienta in lupta impotriva coruptiei, coruptie de care noi suntem acuzati, nu noi ca guvern, ci Romania ca tara este perceputa ca o tara corupta".

"Se asteapta de la Romania actiuni eficiente de lupta impotriva coruptiei si ceea ca am vazut este ca prin actiunile desfasurate in ultima vreme s-a creat o confuzie generala de perceptie la nivelul persoanei care priveste.

In primul rand, pentru eu cred ca justitia nu se face la televizor, nu se face prin televizor si s-a creat o confuzie enorma intre ceea ce am putea sa numim mafie si cercuri de afaceri sau oameni de afaceri si societati care lucreaza corect", a mai spus el.

"O confuzie care nu ne serveste nici in plan intern, un act care in final poate sa aduca prejudicii importante modul in care este perceput mediul de afaceri in Romania pentru investitotii straini".

Intrebat daca se refera la modul in care a actionat Parchetul in cazul Patriciu, el a spus ca "nu ma refer la un caz particular, eu ma refer la modul in care vad actiunile justitiei de o buna bucata de vreme si care continua sa creeze o grava problema Romaniei, pentru ca la nivelul UE toata lumea asteapta o justitie functionand normal, o justitie care sa poata fi catalogata ca o componenta

importanta, cea mai importanta a statului de drept". "Astazi in Romania, eu si nu numai eu, toti observatorii straini au serioase indoieli ca putem vorbi de un adevarat stat de drept" a declarat primul ministru.

Intrebat daca atunci cand critica modul in care se combate coruptia se refera la PNA si Parchetul General, Tariceanu a raspuns "Evident la ambele parchete. Nu e apanajul numai a unuia". "PNA s-a facut remarcat prin ineficienta luptei impotriva marii coruptii, iar in ce priveste celalalt parchet nu putem spune ca rezultatele ar fi multumitoare", a concluzionat primul ministru.