Romania nu este dorita in Uniunea Europeana de aproape jumatate dintre francezi. Aproximativ 48 la suta din populatia Hexagonului se opune aderarii tarii noastre la forul comunitar.

In schimb, francezii se pronunta in proportie de 49 la suta in favoarea integrarii Bulgariei in Uniunea Europeana.

Acestea sunt datele obtinute in urma unui sondaj realizat de Institutul CSA, in perioada 6-7 iunie, dupa ce electoratul din Franta si Olanda a respins, prin referendum, ratificarea Constitutiei Europene.

Doi francezi din trei nu sunt de acord cu aderarea Turciei la forul comunitar, fata de 28 la suta care sustin perspectivele europene ale acestei tari.

La referendumul din 29 mai, aproape 55 la suta dintre francezi au respins Tratatul constitutional european.

In acelasi timp, electoratul din Olanda s-a pronuntat in proportie de 61,5 la suta impotriva Constitutiei UE, in special din cauza temerii ca Turcia va adera la organizatie.

Majoritatea francezilor, 61 la suta, doresc renegocierea Constitutiei europene, 74 la suta dintre ei considerand ca Franta poate obtine progrese semnificative in ceea ce priveste Tratatul constitutional.

Doar 35 la suta dintre francezi doresc, in schimb, ca Tratatul sa ramana asa cum este.

Dupa ce Franta si Olanda au respins Constitutia, Danemarca si Polonia, care urmeaza sa se pronunte, la randul lor, prin referendum in privinta Tratatului constitutional, s-au declarat deja impotriva unei renegocieri a Constitutiei.

Indiferent de rezultat, tratatul constitutional trebuie ratificat de toate cele 25 de state membre al Uniunii pentru a intra in vigoare.