Desi Parlamentul de la Viena a ratificat deja Constitutia Europeana, esecul referendumurilor din Franta si Olanda pare sa fi schimbat esential opinia deputatilor austrieci asupra acestui subiect.

Cu doar trei saptamani in urma, principalele partide din Austria erau de acord asupra importantei tratatului constitutional, care ar fi simplificat modul de functionare al unei Europe cu 27 de membri. Acum, cand criza de identitate pe plan european a devenit evidenta, liderii austrieci se gandesc foarte serios la o schimbare de orientare a politicii europene.

Intr-o dezbatere pe teme europene, organizata miercuri in legislativul de la Viena - dezbatere la care a participat si cancelarul Wolfgang Schuessel – majoritatea partidelor a cerut o schimbare radicala a politicii europene a Austriei.

Atat socialistii, cat si extrema dreapta au cerut oprirea extinderii, reducerea contributiilor Vienei la bugetul comunitar si, in general, restrangerea integrarii europene.

Cancelarul Schuessel a avertizat ca o asemenea reorientare ar dauna in primul rand intereselor tarii, care a beneficiat mult de pe urma integrarii europene si chiar a extinderii.

Seful statului a pledat pentru continuarea ratificarii Constitutiei pe plan european si, in general, pentru o abordare „rationala" a crizei declansate de „NU"-ul francez si olandez. „Trebuie sa luptam pentru Constitutie", a cerut el.

Schuessel nu a recomandat o masura atat de radicala cum ar fi oprirea extinderii (desi toate sondajele arata ca austriecii se opun primirii unor tari ca Romania si Bulgaria in Uniune, despre Turcia nici nu vor sa auda si doar Croatia ar fi primita cu entuziasm).

De altfel, a explicat el, populatia n-ar trebui sa se ingrijoreze ca o noua largire a Uniunii va avea loc prea curand. Wolfgang Schuessel si-a exprimat „convingerea ca Comisia Europeana va amana cu un an aderarea Romaniei si Bulgariei".