Romanii vor fi asaltati de scumpiri. Dupa doar doua luni, gazele, curentul, dar si energia termica se scumpesc din nou, in timp ce preturile la carburanti au crescut in doua saptamani cu peste 1.000 de lei pe litru.

„ De la 1 iulie, pretul gazelor va fi majorat cu 10%, energia electrica va costa cu 5,2% mai mult, iar pretul de referinta la energia termica va creste cu 8-9%", ne-au declarat surse guvernamentale.

Zilele acestea, autoritatile de reglementare lucreaza de zor la noile preturi, astfel incat cresterile sa intre in vigoare nu mai tarziu de 1 iulie. Avem toate motivele sa majoram tarifele la utilitati, sustin reprezentantii autoritatilor de reglementare in domeniu.

Astfel, pretul national de referinta la energia termica va creste ca urmare a scumpirii substantiale a carburantilor din ultimele saptamani, explica acestia.

Dupa cresterea de preturi de 20% de la 1 aprilie, gazele sunt mai scumpe de 3 zile cu 3%, deoarece abonamentul a fost inclus in pretul metrului cub si urmeaza, peste doua saptamani, inca o majorare de 7%. Practic, de la inceputul anului, gazele s-au scumpit de 4 ori.

Si pretul national de referinta la energia termica va creste, de la 1 iulie, Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) urmand sa anunte procentul pana la finele saptamanii.

Surse autorizate ne-au spus ca, potrivit calculelor, cresterea nu va depasi de 8-9%, dar ca este posibil o noua majorare la iarna. Ca sa nu-si puna FMI-ul si Comisia Europeana in cap, Cabinetul Tariceanu a respectat cu strictete calendarul de scumpiri.

Integrarea in Uniunea Europeana implica majorari de preturi semnificative la utilitati, se acopera autoritatile.

In schimb, cu toate ca FMI si Comisia Europeana au cerut eliminarea pretului national de referinta la energia termica, autoritatile romane nu se grabesc sa-si duca la indeplinire angajamentul din considerente de ordin social.

Ba, mai mult, Guvernul a decis sa acorde ajutoare financiare pentru incalzire romanilor cu venituri mici. "Nu vom elimina pretul national de referinta la energia termica in acest an, ci in timp.

Nu este nici o problema ca Guvernul va acorda subventii la incalzire in paralel cu pretul de referinta la energia termica", afirma reprezentantii autoritatilor de reglementare.

Valul de scumpiri din luna iulie va da batai de cap si autoritatilor, nu numai romanilor. Cresterile de preturi la utilitati se vor reflecta in preturile produselor si serviciilor si este de asteptat ca majorarile de preturi la utilitati sa dea peste cap tinta de inflatie de 7%.

Deja agentii economici se plang ca scumpirile le vor afecta activitatea, multi dintre ei fiind amenintati cu falimentul.