Simona Marinescu lucreaza la Banca Mondiala. In Irak. Basescu a zis ca ea a fost extrem de toxica in perioada rapirii ziaristilor si ca tot ea a fost data afara de la Banca.

Reporter: De ce dezinformati?

Simona Marinescu: De unde stiti ca am dezinformat? Dumneavoastra la ce informatii va raportati cind spuneti asta? Nu imi aduc aminte sa fi avut vreun dialog pe timpul crizei ca sa acuzati dezinformarea.

Rep.: Sinteti naiva? V-au folosit ziaristii?

S.M.: Va referiti la ziaristii rapiti? Cind aud de ziaristi, ii si vad in captivitate, undeva intr-un beci din Irak. Traumatizanta experienta.

Nu, nu am facut jocul presei, desi au fost citiva ziaristi coordonati de celula de criza pentru compromiterea mea. Mi-aduc aminte ca, la putina vreme dupa rapirea romanilor, m-a sunat un reporter al unui post de televiziune sa ma intrebe daca pot „confirma eliberarea celor patru". Am inchis telefonul, am avut suspiciunea unei farse.

A doua zi am aflat ca persoana se afla intr-un birou important, sub privirile unei persoane „grele", care astepta sa fac o greseala.

Rep.: Sinteti inconstienta? Va riscati scaunul pe dolari de la Banca Mondiala pentru niste rufe spalate in familia politica de pe Dimbovita?

S.M.: Mult mai mult are de riscat un presedinte de tara care-si pierde credibilitatea. Nu stiu ce tot spala familia politica de pe Dimbovita, ca inca se mai plimba unii in haine jegoase si sint chiar mindri. Asa cum stiti, am schimbat Dimbovita cu Tigrul si nu sint interesata pentru moment de alte coordonate geografice. Si nici politice.

Rep.: Intii ne-ati spus ca nu e Ohanesian printre rapiti, apoi alte prostii! De ce v-ati bagat in povestea asta cu ziaristii?

S.M.: Dumneavoastra ce ati fi facut daca ati fi fost in Bagdad cind niste romani erau rapiti? Ma rog, sper ca faceti parte din rindul celor carora in general le pasa. Am auzit pe multi spunind: Daca nu era treaba ta, trebuia sa te faci ca ploua. Cind esti in Irak, in inima iadului, e greu insa sa nu-ti pese. |n fine, m-au sunat de-acasa membrii familiilor si m-au intrebat, de aceea m-am bagat.

Apoi, colegii din coalitie m-au rugat sa ajut. Nu am declarat ca Ohanesian era in hotel, am spus ca informatia circula greu in Bagdad si ca ambasada a cercetat mult pina a aflat imprejurarile rapirii, fiindca cei de la hotel nici macar nu stiau daca cei trei erau impreuna la momentul incidentului sau nu.

De ce nu cereti caseta de la Europa FM? Cui ii trebuie prostia asta de o tot vintura pe piata?

Rep.: Cite din declaratiile dumneavoastra din media erau cu adevarat ale dumneavoastra?

S.M.: Eeeeeeeeei… asta e o intrebare. Sunati serviciile si veti afla. Mi-au inregistrat si discutiile pe care le-am avut cu mama. Mi-au redirectionat SMS-urile si au citit informatiile bancare. Noroc ca nu vorbesc in somn. N-am cunoscut tehnicile folosite de Securitate, dar nu cred ca putea fi mai rau. Presedintele Basescu a sunat la toti oficialii cu care am lucrat.

Era mai simplu sa ma sune pe mine. Citiva dintre ei mi-au scris lucrurile astea si voi publica documentele pentru istorie. Si nu peste 50 de ani, ci mai devreme. Numai domnul Basescu e nemuritor. Mi s-a parut in neregula ca locul meu de munca sa depinda de vointa presedintelui. Dumneavoastra ce credeti?

Rep.: Sinteti „extrem de toxica".

S.M.: Va sfatuiesc sa ma ignorati. Cel putin in mandatul asta. Presedintele Basescu e suparat pe toata lumea care l-a infruntat vreodata, nu-si uita adversarii. Sa te relationezi corect cu cei care au alergat cu tine sau impotriva ta cere… noblete.

Rep.: V-ati amestecat in negocierile cu rapitorii?

S.M.: Negocierile cu rapitorii????????? Va dau in judecata! Si pe dumneavoastra, si pe el. Cine erau rapitorii, ati aflat???? A spus asta si presedintelui institutiei la care lucrez.

Rep.: Nu e frumos pentru o femeie frumoasa sa dezinformeze presa!

S.M.: Insistati, vad. Va lasati manipulat de Palat. O situatie extrem de grava, asa cum a fost cea a rapirii romanilor, cerea conexiuni imediate si informatii curate. La Bagdad s-a vorbit despre Hayssam si implicarea lui inainte ca la Bucuresti sa fie evident acest lucru.

Nu stiu ce a facut celula de criza, dar stiu ce investigatii profesioniste au facut cei de aici, cei cu care am vorbit zi de zi. Restul e poveste cu balauri si feti-frumosi. Nu ma mira ca sinteti de cealalta parte. Obiectivitatea nu este punctul forte al Academiei Catavencu.

Rep.: Basescu jubileaza ca v-a dat afara de la Banca Mondiala!

S.M.: Lasati-l sa se bucure. A irosit multa energie ca sa-mi faca rau. Are o vulnerabilitate fata de femei, cu siguranta.

Eugen ISTODOR