Corpul de Control al ministrului Administratiei si Internelor a efectuat in anul 2005 verificari pentru stabilirea imprejurarilor in care a avut loc incheierea contractelor cu EADS si Bearing Point.

Ca urmare, pe numele mai multor fosti demnitari din MAI, printre care si chestorul Toma Zaharia, a fost formulata plangere penala, pentru abuz in serviciu, la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Referitor la Contractul de achizitie a Sistemului Integrat pentru Securizarea Frontierei, verificarile au relevat carente de fond si forma, de natura sa prejudicieze eficienta achizitiei in cauza.

Negocierea contractului s-a facut in euro, la suma de 650 milioane EURO pret minim, fara a se lua in calcul detalierea bunurilor si serviciilor care urmau a fi achizitionate si nici pretul detaliat al acestora, iar anexele contractului nu au fost negociate decat ulterior, mult dupa incheierea contractului cadru.

Lipsa unui pret ferm constituia un risc major, in sensul ca pretul final al contractului ar putea fi cu mult mai mare decat cel anticipat.

Descrierea sistemelor aferente, detalierea bunurilor si serviciilor care urmau sa fie achizitionate nu a fost consemnata in contractul cadru, iar prin prima anexa detaliata a acestuia, parafata la 08.10.2004, a fost schimbata natura contractului, dintr-un contract de achizitii de bunuri intr-un contract de achizitii a unor sisteme integrate, fara sa se mentioneze in proprietatea cui vor intra codurile sursa ale softului ce va fi implementat de ,,EADS".

Cu privire la rezolvarea litigiilor dintre partile contractante, acestea, conform contractului incheiat cu ,,EADS", nu se supun legislatiei romanesti, ci urmeaza a fi arbitrate de instantele statului francez.

Verificarile au relevat ca a fost incalcat principiul utilizarii eficiente a fondurilor publice, iar persoanele participante la negociere au incalcat prerogativele legale conferite de functiile detinute si in consecinta, nu a fost gestionata corespunzator activitatea in interesul institutiei.

Responsabili de aceste deficiente se fac cst.sef (r) Toma Zaharia, cst. sef Carp Gheorghe, cst.(r) Gagiu Anton si cst. Badescu Mihai, fata de care a fost formulata plangere penala, pentru abuz in serviciu, la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Si contractul de fezabilitate e dubios

Verificarile efectuate au stabilit ca Studiul de fezabilitate realizat de firma "BEARING POINT" contine, in fapt, o sinteza a unor studii anterioare, cu acelasi obiect, realizate de alte societati in folosul Politiei de frontiera romane.

Faptul este sustinut atat de depozitiile unor cadre, cat si prin aceea ca, in data de 15.07.2004, Ministerul Administratiei si Internelor a incheiat contractul cu firma "BEARING POINT", iar a doua zi, la 16.07.2004, Studiul de fezabilitate a fost predat Partii romane.

Referitor la acest contract incheiat cu firma ,,BEARING POINT" pentru realizarea Studiului de fezabilitate si a Proiectului tehnic, verificarile efectuate au relevat faptul ca, dupa atribuirea contractului, firma "BEARING POINT" a notificat Partii romane, ca nu poate realiza decat Studiul de fezabilitate.

In consecinta, Partea romana a fost de acord ca societatea germana sa realizeze numai Studiul de fezabilitate, a achitat partii germane echivalentul in lei a 430.000 EURO, desi mandatul de negociere al comisiei era de 500.000 EURO pentru Studiul de fezabilitate si Proiectul tehnic.