Decretul privind acordarea unor gratieri individuale semnat de Ion Iliescu in ultimele sale clipe ca presedinte al Romaniei si publicat pe 16 decembrie anul trecut in Monitorul Oficial a deschis Cutia Pandorei. Revocarea urgenta a decretului n-a mai putut s-o inchida. Cei 46 de condamnati gratiati de Iliescu au inceput sa fie eliberati de instantele de judecata din tara unul dupa altul.

De luni si Miron Cozma este liber ca urmare a unei hotarari definitive a Judecatoriei Craiova. Instanta a considerat ca decretul de gratiere nu mai poate fi revocat.

Astfel din cauza "clementei" de care a dat dovada Ion Iliescu, pe langa "Luceafarul Huilei", au fost eliberati si vor mai fi pusi in libertate cat de curand persoane extrem de periculoase, cum ar fi violatori de copii, traficanti de carne vie, corupti si infractori de drept comun.

Asasinul Mihaelei Runceanu

La pozitia 44 din celebrul "lot Cozma", gratiat pe 16 decembrie 2004, se afla asasinul cantaretei Mihaela Runceanu. Daniel Cosmin Stefanescu a omorat-o in urma cu 15 ani si jumatate pe marea interpreta de muzica usoara. Pe 1 noiembrie 1989. Contrar uzantelor comuniste, moartea violenta a Mihaelei Runceanu a fost adusa la cunostinta opiniei publice.

Ion Iliescu a ales sa-l elibereze pe cel care a omorat-o cu sange rece pe celebra noastra cantareata. In '89 arestarea ucigasului s-a produs la nici 48 de ore dupa odioasa crima. Initial anchetatorii au banuit-o pe o prietena de-a Mihaelei, insa pe 2 noiembrie 2004 Cosmin Stefanescu, adus in catuse la Procuratura, a recunoscut ca el este cel care a strangulat-o cu premeditare pe artista.

Mai apoi a relatat cum i-a incendiat trupul. Stefanescu obisnuia s-o ajute pe cantareata la diverse lucruri casnice si din cand in cand ii repara autoturismul. Mihaela Runceanu il platea cu bani gheata si il mai recompensa cu cate o vizionare a unui film pe video. Ramas in pana de bani, Cosmin Stefanescu a hotarat sa o jefuiasca.

Intr-o noapte, dupa ce s-a uitat la un film pe videocasetofon, a strans-o de gat pe Mihaela Runceanu cu cablul de la telefon. Apoi a turnat benzina peste ea si a incendiat-o in propriul ei pat. A crezut ca va sterge orice urma.

Mihaela Runceanu avea 34 de ani. Asasinul sau doar 21 de ani. Ion Iliescu a ales sa-l gratieze pe asasinul Mihaelei.

Violatorul de minore din Valea Jiului

Un infractor deosebit de periculos gratiat de Ion Iliescu este Marin Florescu. Toata Valea Jiului ii stie de frica. Florescu, nascut la Bals, judetul Olt, a stat mai mult prin puscarie decat in libertate. A fost condamnat pentru viol de minori, talharie si tulburarea linistii publice. La ora gratierii ispasea o pedeapsa de 3 ani si 6 luni pentru furt calificat.

Iliescu nu a putut constientiza ce pericol public reprezinta Marin Florescu. In schimb, isi aduc aminte de el victimele lor: minore violate si oameni talhariti si batuti. O fetita din Petrosani a ramas traumatizata pe viata. Avea doar 10 ani cand a fost violata de bestia eliberata de Ion Iliescu. Fostul presedinte le-a facut un cadou surprinzator locuitorilor din Valea Jiului.

Consilierul guvernamental spagar

Primul consilier guvernamental condamnat la inchisoare este Petre Isac. Instanta suprema l-a pedepsit cu cinci ani de puscarie pentru trafic de influenta si fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Inspector guvernamental fiind, Petre Isac a fost acuzat ca intre anii 1997 si 1998 ar fi cerut de la o firma 2.000 de dolari si de la un cetatean american ar fi pretins si primit 10.000 de dolari pentru facilitarea unor institutii pe Valea Prahovei. Ion Iliescu l-a iertat doar dupa un an de detentie.

Judecatorul corupt

La doar un an si doua luni dupa ce Curtea Suprema de Justitie l-a condamnat definitiv la cinci ani de inchisoare, judecatorul Valentino Acatrinei a fost iertat de fostul presedinte Ion Iliescu. Gratiatul, fost judecator la Curtea de Apel Bucuresti, ispasea pedeapsa data de instanta suprema pentru infractiunile de luare de mita si trafic de influenta.

Valentino Acatrinei a fost prins in flagrant de procurori in urma denuntului facut de avocata Lidia Peter. Spaga incasata de judecator urma sa-l sensibilizeze pe acesta in ceea ce il privea pe un infractor anchetat intr-o cauza in care era implicat cetateanul romano-israelian Shuman Naoar, acuzat de contrabanda cu arme.

Killerul Corpodeanu

Fostul adjunct al Militiei Timis Ioan Corpodeanu, acuzat in "Dosarul Timisoarei" pentru ca a ordonat deschiderea focului impotriva revolutionarilor in decembrie '89, a fost gratiat de Ion Iliescu exact in ziua in care se comemorau 15 ani de la masacrul de la Timisoara. In zilele acelea, in orasul de pe Bega 33 de oameni au fost ucisi si alti 300 raniti.

Incadrarea initiala de "genocid" a fost schimbata ulterior de procurori in "omor deosebit de grav". Culmea era ca Ioan Corpodeanu fusese eliberat conditionat cu trei luni inainte de semnarea decretului de gratiere de catre Ion Iliescu. Fostul presedinte al tarii n-a facut decat sa intareasca prin celebrul sau decret o stare de fapt. Corpodeanu isi vede de batranete linistit.

Bancherul fraudulos

Un alt "greucean" din "lotul Cozma" este Vasile Buse. Fostul vicepresedinte al Bancii Internationale a Religiilor fusese condamnat pentru abuz in serviciu. Bancherul aprobase un credit de un milion de dolari prin incalcarea atributiilor de serviciu.

Vasile Buse a favorizat o firma, intocmind personal documentatia necesara acordarii creditului, cu toate ca societatea respectiva nu depusese nici un act care sa permita analizarea legalitatii si oportunitatii acordarii imprumutului cerut.

Contabilul escroc

"Dodo", adica Mihai Gheorghe, din Strehaia, jud. Mehedinti, a cauzat un prejudiciu de noua miliarde de lei. Anul trecut fusese condamnat definitiv si irevocabil pentru evaziune fiscala, fals in inscrisuri sub semnatura privata la efectuarea de inregistrari fictive in contabilitate. Iliescu l-a pus in libertate doar dupa cateva luni de puscarie.

Traficantul de carne vie

Proxenetul Gal Fernec Csaba, in varsta de 29 de ani, din Ditrau, judetul Harghita, a fost condamnat de Judecatoria Gheorghieni pentru ca in anul 2000, impreuna cu alti infractori, a racolat si a trecut fraudulos granita in Ungaria, Serbia si Austria mai multe fete pentru practicarea prostitutiei.

Totodata, Gal Csaba a mai trecut fraudulos frontiera, in calitate de calauza si intermediar, grupuri de barbati pentru practicarea de munca la negru. In plus, a mai fost condamnat pentru sechestrul si violentarea dura a doua calauze pentru o datorie de 6.000 de marci germane. Ion Iliescu l-a gratiat si pe el.

Condamnat pentru inselaciune gratiat

Inima larga, fostul presedinte l-a "pus pe liber" si pe un afacerist din Timisoara condamnat pentru inselaciune. Horia Grigorita a cumparat produse petroliere cu file cec fara acoperire. Paguba a fost estimata la noua miliarde de lei.

Lista ar putea continua pana la epuizarea intregului "lot Cozma". Precedentul creat si intarit de Judecatoria Craiova va duce la o avalansa de eliberari. Decretul de gratiere nu poate fi revocat, au apreciat judecatorii olteni in cazul lui Miron Cozma. Ion Iliescu si-a tinut promisiunea fata de vajnicul sau sustinator.