PSD se plinge ca Puterea nu respecta democratia. De ce rideti?!

Nastase se plinge ca procurorii il haituiesc pe Iliescu. Acelasi Nastase care a jucat pe degete justitia patru ani si l-a ridicat pe Ciuvica de pe strada. Tot Nastase se intreaba ipocrit de ce procurorul Dan Voinea il cerceteaza abia acum pe Iliescu. Acelasi Nastase care in 2001 si-a pus oamenii de incredere sa-i inchida procurorului fisetul cu dosare si sa-i ia cheia de la birou.

Victimele mineriadelor au si protestat atunci ca Voinea a fost demis de regimul Nastase din functia de sef al Sectiei Parchetelor Militare. In dosarul mineriadei, Voinea arata ca procurorul Alexandru Tuculeanu a semnat mandate pentru cei „arestati" de mineri. Cuplul atit de oropsit Iliescu-Nastase a tras sforile pentru ca procurorul Alexandru Tuculeanu sa fie acum membru in CSM. V-a pierit cheful de ris, asa-i?

Adrian Nastase mai spune ca acea comisie parlamentara care a anchetat TVR a fost o mascarada. Acelasi Nastase care a trimis-o in comisie pe Dorina Mihailescu, omul insarcinat sa dea telefoane (mai ales la TVR) pentru ca seful sau sa apara gretos de mult pe sticla.

Sentimentul legitimist si pofta de democratie au napadit brusc PSD. Alt motiv de jale este racolarea primarilor de catre putere. „O epurare politica mai ceva ca in anii ’50!", spune Liviu Dragnea, un baron local care pina acum citeva luni curatase judetul sau de primari ai opozitiei. „Epurarea" inseamna ca 10 primari au plecat de la PSD spre putere. De la acelasi PSD care in patru ani a racolat 897 de primari (dupa IPP).

Poate ca pesedistii au dreptate in principiu, poate ca actualii guvernanti nu scapa nici ei de tentatia abuzului de putere. Dar PSD este acum victima mecanismelor pe care el le-a rafinat si le-a dus pe culmile eficientei.

Nu ride Octav Cozminca de cei 10 primari atrasi de astia in sase luni, cind el adusese peste 500 de bucati in primul an? Daca primarii de opozitie de pina anul trecut ar fi luat banii in functie de necesitati si nu dupa pixul lui Mischie sau muschii lui Oprisan, acum primarii PSD trecuti in opozitie s-ar fi simtit mult mai linistiti.

Daca Nastase il lasa pe Dan Voinea sa finalizeze cercetarile, poate ca procesul s-ar fi terminat acum de mult si Iliescu avea parte de o batrinete calma.

Daca Nastase nu trata jignitor si arogant ONG-urile care il monitorizau eficient si care prin 2002-2003 au fost singura opozitie din Romania (cind vitejii guvernanti de acum nu stiau pe unde sa se ascunda), putea acum sa conteze pe sprijinul lor.

Prea multi „daca" pentru un partid care nici macar nu a cerut scuze public pentru toate cele de mai sus. Nu stiu daca este bine pentru viitorul democratiei romanesti, probabil ca nu, dar eu, unul, nu pot sa imi reprim sentimentul ca PSD o merita din plin si culege exact ce a semanat.

Cristian Ghinea este comentator politic la revista „Dilema veche".