Romania este ultima tara din regiune, care pastreaza inca un sistem de pensii bazat exclusiv pe contributiile sociale la bugetul de stat. Desi autoritatile promit ca de anul viitor romanii vor putea contribui la sistemul privat de pensii, deocamdata n-avem nici macar legislatie care sa reglementeze domeniul.

Bram Boon, oficial al Asociatiei pentru Pensiile private din Romania, se teme ca legislatia va fi doar cosmetizata si cere ca asiguratorii sa fie consultati inainte de adoptarea efectiva a legilor.

El a declarat la conferinta „Proiectul legii pensiilor facultative - primul pas in reglementarea pensiilor private in Romania, organizata de Finmedia, avand ca sponsor principal ING si co-sponsor cotidianul Averea, ca deocamdata nicmic nu este clar in privinta viitorului pensiilor private.

Legislatia romaneasca ignora politele de asigurare

Daca in 2006 pensia privata va fi doar o optiune, din 2007 contributia la fondurile de pensii administrate privat va deveni obligatorie, promit autoritatile. Angajatul nu va plati insa nimic in plus, o parte din contributia actuala la sistemul public de pensii urmand sa mearga catre fondurile de pensii administrate privat.

Legislatia in domeniul pensiilor cu contributie obligatorie si administrare privata (pilonul al II-lea) va fi definitivata in aceasta vara, insa sistemul va fi functional, cel mai devreme in 2007. Deocamdata Ministerul de Finante nu stie de cati bani are nevoie pentru a acoperi deficitul rezultat in urma reorientarii unei parti a contributiei de la sistemul public catre cel privat.

Acoperirea deficitului din sectorul public de pensii se va face cu bani proveniti de la Banca Mondiala, venituri din privatizare si din emisiunea unor titluri de stat cu maturitati mai mari de zece ani.

Romanii vor putea opta pentru pensii facultative (pilonul al treilea) la inceputul anului viitor. Pana atunci trebuie definitivata legislatia secundara, adica normele de aplicare a legii, pe care trebuie sa le elaboreze Comisia de supraveghere a pensiilor private.

Aceasta comisie, a carei componenta va fi stabilita de Parlament, a fost infiintata saptamana trecuta prin ordonanta de urgenta a Guvernului.

Asociatia pentru pensiile administrate privat din Romania solicita ca pilonul al treilea, cu contributie facultativa, sa fie construit pe produsele deja existente in piata pe care le ofera societatile de asigurari.

Presedintele Asociatiei, Tudor Moldovan, cere eliminarea discriminarilor pe criterii de varsta intre participanti, astfel incat sa existe cat mai multi contributori la sistem si solicita acelasi tratament fiscal pentru produsele destinate economisirii pentru pensionare. El nu este de acord nici cu fixarea unei limite de 800 de euro pe an pentru contributiile deductibile fiscal.

„In Estonia, contributia individuala la pilonul voluntar este deductibila in limita a 15% din salariul brut, in Slovacia si Letonia deductibilitatea este de 10% din salariul brut. Nici una din aceste tari nu a impus o limita de suma cu privire la contributia maxima anuala deductibila", a declarat Tudor Moldovan.

„Fara corectii va exista o lege a pensiilor facultative, dar nu vor exista participanti", a declarat Moldovan.

In Polonia, circa zece milioane de persoane contribuie la pilonul al doilea, cu componenta obligatorie si administrare privata. „Oamenii au putut vedea o corelatie intre contributie si ceea ce primesc", a declarat directorul de relatii publice al Asociatiei pentru Pensiile private din Romania, Bram Boon.

Reprezentantii asociatiei sunt nemultumiti si de fapul ca legea ar putea impune o garantie cu privire la randamentul activelor (de exemplu, o suma sau un procent peste nivelul inflatiei). „Garantiile de randament si restrictiile cu privire la investitii ar trebui inlocuite de regula administrarii prudentiale", a declarat Boon.

Reprezentantii Asociatiei spun ca nici acum principiile reformarii sistemului de pensii nu sunt clare, desi de asta depinde succesul pensiilor private, atat a celor facultative, cat si a celor cu componenta obligatorie. „Autoritatile din Romania trebuie sa comunice industriei de profil cum va reforma sistemul de pensii.

Cea mai mare preocupare a noastra este ca guvernul sa nu recicleze legislatia deja elaborata, pe care noi o consideram ineficienta si inaplicabila", a declarat directorul de relatii publice al Asociatiei pentru Pensiile private din Romania, Bram Boon.

La randul sau, presedintele Casei Nationale de Pensii si alte drepturi de asigurari sociale, Mihai Seitan, considera ca legislatia pensiilor trebuie simplificata, refacuta si eliminate privilegiile. „Daca sistemul public nu va fi reformat, sistemul privat va fi aproape imposibil de introdus", a declarat Seitan.

In opinia sa, indemnizatiile de crestere a copilului si cele acordate pentru accidente de munca trebuie sa fie suportate de la bugetul de stat, fara nici o legatura cu sistemul de pensii. Seitan a criticat explozia pensionarilor anticipate si usurinta cu care s-au acordat in Romania pensiile de invaliditate.

„Anual, numarul pensionarilor anticipate se tripleaza, dar avem in vedere ca penalizarile partiale aplicate acum pentru pensionarile anticipate sa devina permanente", a declarat Seitan.

In plus este necesara o baza de date IT care sa cuprinda informatii despre contributori si cuantumul contributiei acestora. „Putem avea surpriza sa avem bani, dar sa nu stim cui sa-i trimitem", a mai spus Seitan.

Aparitia fondurilor private de pensii va avea un efect benefic asupra pietelor financiare din Romania si va contribui la dezvoltarea pietei de capital prin reducerea costurilor de tranzactionare, cresterea lichiditatii si reducerea volatilitatii pietei, a declarat directorul general al Bursei de Valori Bucuresti, Stere Farmache .