Uniunea Europeana s-ar putea confrunta cu o criza permanenta, daca nu va putea regasi increderea cetatenilor sai dupa respingerea Tratatului constitutional in Franta si Olanda, a declarat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. El le-a cerut liderilor europeni sa contribuie la gasirea unei solutii referitoare la bugetul Uniunii pe 2007-2013, relateaza Reuters.

„Nu este momentul sa jucam pe cartea nationala", a avertizat Barroso, in preziua Consiliului European de vara de la Bruxelles. De asemenea, Barroso a cerut „o pauza de gandire" in procesul de ratificare a Tratatului constitutional european.

Analistii considera aceasta pauza necesara, pentru ca voturile impotriva ale Frantei si Olandei i-au incurajat pe adversarii Constitutiei din Republica Irlanda, Danemarca, Luxemburg si chiar Cehia.

„Cred ca o pauza este cea mai buna cale pentru a salva Constitutia. Trebuie sa folosim aceasta pauza pentru a reflecta mai adanc asupra acestei chestiuni", a adaugat presedintele Comisiei. Barroso a mai declarat ca ar dori ca Uniunea Europeana sa-si revizuiasca bugetul pe termen lung in 2008, pentru a se asigura ca poate face fata oricaror provocari.

„Am dori ca liderii Uniunii sa ia in considerare o clauza de revizuire pana la finele lui 2008, de exemplu", a apreciat Barroso. Liderii Uniunii vor discuta vineri bugetul pe 2007-2013, dar un acord pare putin probabil, din cauza diferendului dintre Marea Britanie si Franta referitor la rabatul acordat Londrei si la subventiile agricole ce revin Parisului.

De altfel, presedintele in exercitiu al Uniunii, premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker, a anuntat ca problema reducerii ajutoarelor agricole va figura pe agenda discutiilor summit-ului de azi si maine, de la Bruxelles, in pofida opozitiei ferme a Frantei.

„Trebuie sa existe reduceri ale ajutoarelor agricole", a declarat Juncker in fata membrilor Comisiei economice si monetare a Parlamentului European.

Juncker le-a spus deputatilor europeni ca vrea sa se ajunga la un compromis in privinta subventiilor agricole si a rabatului, insa s-a declarat „destul de sigur" ca aceste doua chestiuni vor ramane nerezolvate.

Propunerea lui Juncker de „inghetare" a rabatului britanic intre 2007 si 2013 a fost respinsa categoric de guvernul de la Londra, care sustine ca prin aceasta ar suferi pierderi intre 24 si 30 de miliarde de euro. „Blocajul" a fost confirmat si de premierul britanic Tony Blair, care in cursul vizitei la Paris, de marti, a admis ca nu exista „pod" peste „prapastia" dintre Londra si Paris.

Inaintea summit-ului de astazi de la Bruxelles, seful statului francez, Jacques Chirac, a mai primit o lovitura de la „parintele" Constitutiei europene. Fostul presedinte francez Valery Giscard d’Estaing a declarat, intr-un interviu in „The New York Times" ca Jacques Chirac este vinovat de respingerea Tratatului constitutional de catre francezi.

„Mesajul francezilor a fost: vrem o schimbare in conducerea politica".

Desi Chirac l-a schimbat imediat dupa vot pe premierul Raffarin, Giscard a spus ca presedintele a gresit pentru ca nu a raspuns din timp nemultumirilor electoratului fata de guvernul sau. Mai mult, d’Estaing a apreciat ca o greseala fatala a fost trimiterea unui exemplar din Constitutie (448 de pagini) fiecarui alegator, pentru ca documentul „nu putea fi inteles de oricine" in intregime.

Referitor la procesul de extindere, presedintele Comisiei Europene a declarat, ieri, ca Uniunea trebuie sa-si examineze capacitatea de a absorbi noi membri, dar sa-si respecte si promisiunile facute Turciei si altor state. „Trebuie sa ne pastram promisiunile. Un acord este un acord", a subliniat Barroso.

In alta ordine de idei, Barroso a mentionat ca Uniunea si Comisia Europeana, in special, vor fi mai exigente in analiza progreselor Romaniei si Bulgariei. „Daca progresele vor fi confirmate, asa cum speram si dorim, Romania si Bulgaria vor fi membre de la 1 ianuarie 2007. Daca vor mai fi progrese de facut, vom cere, desigur, amanarea cu un an a intrarii – fie a Romaniei, fie a Bulgariei.

Declaratia politica a lui Barroso pare sa confirme parerea expertilor europeni potrivit careia Romania si Bulgaria vor fi lasate sa astepte la portile Uniunii pana in 2008.

Intr-un comentariu aparut in editia de ieri a ziarului britanic „The Guardian" se precizeaza: „Romania si Bulgaria, ca si in cazul precedentilor candidati, trebuie sa indeplineasca anumite conditii, si ar putea exista o scurta amanare a integrarii".

Daca in cazul Romaniei si Bulgariei integrarea este o chestiune de timp si bani, altfel se pune problema cu statele din fosta Iugoslavie si cu Albania.

Fosti sefi de stat si de guvern europeni au cerut actualilor lideri ai Uniunii Europene sa nu abandoneze primirea statelor din Balcani, scrie „Financial Times".

„Altfel, regiunea (n.r. Balcanii) s-ar putea reintoarce la masacrele din anii ’90", avertizeaza fostul premier italian Giuliano Amato, fostul premier suedez Carl Bildt, fostul premier belgian Jean-Luc Dehaene si fostul presedinte german Richard von Weizsacker.

Totusi, pana sa isi indrepte atentia catre „butoiul cu pulbere al Europei", liderii Europeni sunt cu ochii pe zazania dintre Londra si Paris.