Dupa participarea la reuniunea Consiliului de Asociere Uniunea Europeana – Romania, desfasurata in Marele Ducat luxemburghez, comisarul european pentru extindere, Olli Rehn a apreciat eforturile facute de noul guvern roman in reformarea justitiei, felicitand-o pe Monica Macovei pentru integritatea de care da dovada si pentru determinarea cu care urmareste aplicarea reformelor in sistemul judecatoresc.

Agenda intalnirii dintre delegatia Uniunii Europene si cea a Romaniei a avut ca obiectiv principal pregatirea statului roman pentru aderare si evaluarea pasilor concreti pe calea reformele cerute cu insistenta de partenerii europeni.

In timp ce la Bucuresti, Guvernul Romaniei era amenintat de opozitie cu o motiune de cenzura pe tema celor trei legi esentiale pentru reformarea justitiei, la Luxemburg comisarul Olli Rehn isi declara expres sprijinul tocmai pentru adoptarea legislatiei in cauza.

Acelasi comisar comenta ironic un raport al unui versat politician roman din vechiul regim care ar fi afirmat ca « astfel de schimbari radicale nu ar fi fost cu putinta in vremurile bune din trecut ». Cred ca aceasta nota, observa Olli Rehn, este mai degraba o buna recomandare pentru doamna Monica Macovei decat o discreditare.

Care este insa pozitia comisarului pentru extindere, in privinta introducerii celor trei legi, si anume legea privind statutul magistratilor, a Consiliul Superior al Magistraturii precum si cea privitoare la organizarea judiciara:

Am primit informatii despre noul pachet legislativ si am fost consultati anterior de catre autoritatile romane. Opinia mea este din ce in ce mai pozitiva dar ne rezervam dreptul de a face o evaluare si mai precisa noii legislatii, atunci cand vom prezenta raportul de tara.

Aici, ca si in alte reforme necesare Romaniei, gatesti pentru a manca, cu alte cuvinte, este necesar sa transformi un plan de actiune in actiune concreta... trebuie sa treci de la adoptarea unor faimoase legi la rasunatoare implementari pe teren.

Mesajul comisarului Rehn este, pe de-o parte, incurajator, acordand in mod evident un sprijin ferm pentru Monica Macovei. In acelasi timp, Olli Rehn exprima si un avertisment transparent, atunci cand se refera, intr-un limbaj figurativ la "budinca pe care trebuie sa o iei din tigaie si sa o mananci".

Cu alte cuvinte, dupa legiferari, trebuie sa urmeze rezultatele aplicarii legii, fiindca o coruptie fara corupti dar cu excelente legi nu tine de foame la nimeni....

Dar care sunt principalele propuneri de lege ferenda? Dupa intalnirea cu oficialii europeni de la Luxemburg, Ministrul Justitiei, Monica Macovei a prezentat cateva din masurile menite sa intareasca independenta, efectivitatea si transparenta actului de justitie.

Monica Macovei: In primul rand, vom introduce principiul responsabilitatii procurorilor, un principiu care lipseste la acest moment. Apoi, toate posturile de conducere, de la judecatorii si pana la curti de apel vor fi ocupate prin concurs, fapt care va intari capacitatea administrativa a instantelor judecatoresti.

Cariera magistratilor, promovarea sau transferarea lor va ramane in seama CSM si nimeni din sfera executiva nu va putea interveni in aceasta materie. Una din principalele schimbari este aceea privitoare la procurorii generali a caror revocare este un mecanism imposibil.

La acest moment, ei pot fi revocati numai daca sunt gasiti vinovati pe motive disciplinare, iar procedura incepe numai la propunerea procurorilor generali. Fireste acesti procurori nu vor initia niciodata o asemenea actiune impotriva lor, de aceea spuneam ca este un mecanism imposibil.

Noi vom schimba aceasta legislatie in sensul ca ministrul Justitiei va putea propune numirea si revocarea din functie a procurorilor generali. Numirea propriu-zisa va fi facuta, ca si pana acum, de Presedintele Romaniei, cu avizul CSM.

Am stabilit criterii clare de revocare iar ministrul Justitiei nu se va putea scula intr-o dimineata cu ideea de a revoca un procuror general, ci trebuie sa-si argumenteze public hotararea, in scris, despre motivele pentru care acel procuror general nu si-a indeplinit atributiile iar avizul CSM trebuie cerut.

Pentru prima oara, va fi asigurata independenta procurorilor. Am eliminat posibilitatea ca unui procuror sa i se mai poata lua un dosar, pentru a bloca o ancheta. In schimb, procurorii pot sa conteste o decizie nedreapta a sefului ierarhic.

Alte modificari se refera la activitatea membrilor CSM care va fi permanenta. Statutul de membru CSM va fi incompatibil cu functiile de conducere si cu activitatea de judecator sau de procuror, ceea ce va permite eliminarea unor eventuale conflicte de interese.

Am prevazut si eliminarea posibilitatii ocuparii functiei de judecator sau procuror dupa implinirea varstei legale de pensionare. Va fi redusa vechimea necesara accesului la functii de conducere pentru a permite promovarea tinerilor magistrati la posturi pe baza.

Pentru prima data in istoria post-decembrista, ne aflam in fata unor schimbari de substanta a sistemului judecatoresc. Ramane de vazut daca reforma va genera insanatosirea statului de drept sau daca vechiul sistem se va regenera intr-o alta forma, pastrand aceleasi chipuri si apucaturi din trecut.

Din Luxemburg pentru Deutsche Welle, Victor Iulian Tuca