Dupa indelungate dispute si tergiversari, se pare ca sindicalistii si patronatele s-au pus de acord asupra modificarilor noului Cod al Muncii care urmeaza sa fie dezbatute in plenul Parlamentului, saptamana viitoare. Adoptat in 2003, prin Legea 53, Codul Muncii a iscat nenumarate dispute.

Sindicalistii erau bucurosi ca, in sfarsit, a fost adoptata o lege care sustine cu prioritate drepturile angajatilor, iar pentru asta i-au multumit chiar lui Marian Sarbu, fostul ministru PSD al Muncii, cel care a elaborat actul normativ. Patronii, in schimb, s-au revoltat considerand ca este flagrant dezechilibrul creat prin lege, intre drepturile si obligatiile salariatilor.

La insistentele mediului de afaceri, Ministerul Muncii a decis modificarea Codului. Proiectul, dezbatut luni in sir cu partenerii de dialog social, a ajuns la o forma de compromis, discutata si aprobata in sedinta de Guvern de saptamana aceasta.

Documentul a fost afisat, pentru dezbatere, pe site-ul oficial al Ministerului Muncii, responsabilii acestei institutii asteptand critici si recomandari pana pe 24 iunie. Cat despre consens, pare a fi o iluzie, confirmata chiar de faptul ca ministerul de resort asteapta inca sugestii de la partile interesate.

Daca ministrul Muncii, Gheorghe Barbu, se arata increzator in privinta adoptarii noului Cod, afirmand ca "este posibil ca actuala legislatie sa fie modificata prin Ordonanta de Urgenta", sindicalistii, trecuti prin astfel de experiente nefaste, se tem ca nu cumva actualele modificari convenite sa nu fie remodificate.

"In masura in care Guvernul, prin Ministerul Muncii, va inainta Parlamentului revizuirea Codului si continutul va coincide cu acordul dintre partenerii sociali, totul este ok. Daca ne trezim cu re-modificare, Guvernul Tariceanu va avea de-a face cu partea luptei sindicale", a declarat pentru "Averea", Ovidiu Jurca, vicepresedintele Blocului National Sindical (BNS).

El a apreciat ca sindicalistii au castigat si cateva puncte fata de patronate, apreciind totodata ca aceste lucruri tin de flexibilizarea legii muncii. "N-am vazut forma finala si, in lipsa acestei versiuni, nu pot face aprecieri, insa trebuie sa fie acea forma convenita.

Dintre principalele modificari pot mentiona ca a ramas contractul individual de munca pe perioada nedeterminata si cel pe perioada determinata", ne-a mai spus Ovidiu Jurca.

Presedintele Uniunii Nationale a Patronatului Roman (UNPR), Marian Petre Milut, considera ca noua forma a Codului Muncii nu rezolva marile probleme de pe piata muncii.

„Nu s-a rezolvat modalitatea in care se normeaza timpul de lucru, angajatul poate sa plece oricand vrea la pregatire profesionala, liderii sindicali au ramas un fel de supraoameni, se mentin contractele determinate, pe doi ani, s-a reintrodus Registrul de Evidenta a Salariatilor, sunt situatii aberante". Milut considera ca si aceasta noua varianta a Codului Muncii a fost prost negociata.

„Au negociat patroni care de fapt nu sunt patroni, nu au platit niciodata taxe la stat. Pe noi ne-au inlaturat de la negocieri. Ce a facut PSD-ul, au facut PNL-ul si PD-ul". Liderul UNPR considera ca rezultatele nocive ale Codului Muncii in forma actuala se vor vedea peste doi-trei ani.

„ Vor fi mai putine investitii, mai putine taxe la buget, iar munca la negru se va mentine la un procent ridicat".

Romulus Nita, vicepresedintele Cartel Alfa afirma ca punctele modificate sunt de fapt clarificari la actualul Cod. El aprecieaza totodata ca Ministerul de resort „trebuia, dupa fiecare discutie, sa inainteze partenerilor sociali proiectul.

Au existat inadvertente si ramane ca Executivul sa-si respecte promisiunea ca textul sa intre in Parlament nemodificat", ne-a spus Romulus Nita facand referire la Cartel Alfa, sindicat ce nu a acceptat in totalitate forma discutata la minister.

El a mai afirmat ca printre cele mai importante modificari se numara clauza de neconcurenta, contractul pe perioada nedeterminata si determinata, ultimul considerat exceptie.

Conform MMSSF, aproximativ 80 de amendamente la Codul Muncii au fost inregistrate dupa discutiile cu partenerii sociali.

Prim-vicepresedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, Ioan Mintas, ne-a declarat ca sindicatele, patronatele si Ministerul Muncii au ajuns la un compromis la negocieri. „S-a mers pe o egalizare a drepturilor si obligatiilor angajatorilor si salariatilor".

Mintas a subliniat ca regulamentul de ordine interioara, care va trebui facut de fiecare patron va avea un rol foarte mare in viitoarele relatii dintre angajatori si salariati.

El a mai spus ca sunt prevazute amenzi de pana la 1 miliard de lei, sau chiar inchisoarea, pentru patronii care angajeaza la negru. „Acesta este un lucru bun, pentru ca este nevoie de reducerea muncii la negru", a mentionat Mintas, apreciind ca noua forma a Codului Muncii este „mai acceptabila". (A.I., M.F.)

Pe ce s-a batut palma

Principalele modificari asupra carora s-a ajuns la un consens se refera la:

- contractul de munca pe o perioada determinata, de la 18 luni in actualul Cod, la 24 in cel nou;

Angajari pe perioada nedeterminata

- introducerea unor noi categorii de lucrari sau programe in contractul colectiv de munca, pentru care pot fi sa fie angajate persoane pe perioade determinata;

Neconcurenta

- „clauza de neconcurenta" va fi activata doar pe perioada in care persoana nu mai este angajata, iar indemnizatia lunara a crescut la cel putin 50%, fata de 25% cat este la ora actuala;

Concediere in 15 zile

- perioada in care se pot face concedierile colective a fost redusa cu 15 zile, ajungand la 30, iar procedurile s-au simplificat. Modalitatea in care se poate desface contractul de munca pentru incapacitate de munca a fost de asemenea simplificata.

Muncim peste 8 ore fara bani in plus

- durata timpului de munca va putea fi prelungita peste 8 ore pe zi si 48 pe saptamana, iar media orelor de munca calculata pe o perioada de referinta de maxim o luna sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana. In actualul Cod al Muncii nu exista o astfel de prevedere.

Registrul angajatilor ramane

- a fost definita mai clar modalitatea in care se calculeaza plata zilei de concediu, a fost simplificat registrul de evidenta al angajatilor, au fost eliminate articolele care prevad formarea profesionala continua si a fost stabilita mai exact la ce perioada de timp trebuie facuta o noua perfectionare a angajatilor.

Madalina Radu- moderator TV: „Cu ce sa ma incante faptul ca o sa lucrez mai mult. Si la bani cat sa ne dea mai mult ca sa fiu eu multumita ca lucrez mai mult de opt ore pe zi? Cred ca era mai bine inainte cand aveam un program de ore fixe. Si in plus este cald. Sunt meserii ca a mea, care merg pe teren. Cum o sa reziste aceste peroane in soare?".

Manolache Florin - agent comercial - „Eu deja lucrez mai mult. Mereu depasesc programul de opt ore zilnic, pentru ca se gaseste intotdeauna cate un contract in plus. Mie chiar mi-e indiferent. Sper ca modificarea noului Cod al Muncii sa ma ajute ca la salariu sa obtin o marire de leafa. Unii patroni sunt de treaba, dar altii nu tin cont de prevederile legale".

Elena Babus - office manager - „Eu am lucrat in strainatate, in Israel, iar acolo ni se solicita deseori sa prestam ore suprimentare. Daca ni se platesc aceste ore suprimentare, mie imi convine respectiva modificare stipulata in noul Cod al Muncii. Oricum, de la caz la caz, vor exista persoane multumite si nemultumite de respectiva modificare". (D.D.)