Adoptata la Camera, modificata la Senat, legea lui Ioan Mircea Pascu privind obligatia presei de a publica fara cirtire dezmintirile demnitarilor va intra din nou in dezbaterea unei comisii de mediere.

Senatorii au aprobat ieri constituirea unei comisii de mediere pentru dezbaterea proiectului de lege privind dreptul la replica. Este vorba despre propunerea legislativa initiata in 2001 de fostul ministru PSD al Apararii, Ioan Mircea Pascu.

Viziunea acestuia despre presa, destainuita in prevederile propunerii sale legislative, a stirnit un scandal mediatic si a fost criticata de reprezentantii opozitiei la acea vreme. Acum, cind se afla la putere, atitudinea fostei opozitii este incerta.

Senatorul Adrian Cioroianu, reprezentantul PNL in comisia de mediere, ne-a declarat ca nu stie daca e vorba despre proiectul de lege al lui Mircea Pascu. „Am sa ma documentez pina luni. Ceea ce imi amintesc insa e ca la acea vreme am fost impotriva propunerii lui Pascu si am criticat-o", a spus Adrian Cioroianu.

Amenzi insultatoare

Potrivit proiectului, Pascu, actualul vicepresedinte PSD, intentiona sa instituie obligatia ca ziarele sa publice „rectificarile" dorite de demnitari in cazul in care acestia se simteau lezati de anumite articole. In caz contrar, acestea erau obligate sa plateasca o amenda de pina la 5% din cifra lor de afaceri.

O alta prevedere scandaloasa din legea lui Pascu se referea la aplicarea sanctiunilor. Amenda era stabilita de o hotarire judecatoreasca data in baza faptului ca un ziar nu a respectat solicitarea de a publica replica demnitarului lezat. In acest fel, demnitarii puteau evita calea nesigura a actionarii in judecata a jurnalistilor atunci cind se simteau insultati sau calomniati.