Seful Biroului pentru Apararea Drepturilor Omului al Ligii Pro Europa, Haller Istvan, a declarat ieri ca atat fostul ministru al Justitiei, Rodica Stanoiu, cat si Radu Timofte trebuie trasi la raspundere pentru incalcarea, in 2003, a prezumtiei de nevinovatie in cazul Andreea Ciuca.

Haller Istvan a declarat ca au existat interese politice in cazul arestarii Andreei Ciuca de catre PNA, in urma cu doi ani, si ca trebuie ca opinia publica sa fie informata de organele statului in legatura cu "motivele politice pentru care presedinta Tribunalului Mures a fost expusa arestarii abuzive si unui tratament inuman si degradant".

In acelasi timp, Haller Istvan a sustinut ca atat fostul ministru al Justitiei, Rodica Stanoiu, cat si Radu Timofte trebuie sa dea socoteala pentru incalcarea prezumtiei de nevinovatie a magistratului Andreea Ciuca.

"Radu Timofte trebuie sa dea explicatii in legatura afirmatiile sale potrivit carora SRI ar fi urmarit-o inainte de arestare cu un an pe Andreea Ciuca deoarece se afla in relatii cu mafia si criminalitatea transfrontaliera", a precizat Haller Istvan.

El a mai mentionat ca a cerut respectarea prevederilor Conventiei Europene a Drepturilor Omului, pentru a crea un mediu optim de lucru la instantele de judecata si ca Liga a fost prima organizatie neguvernamentala care a reclamat neregulile comise de PNA, Ministerul Justitiei si SRI in cazul Ciuca.

Reamintim ca judecatoarea Andreea Ciuca a fost achitata, luni, de instanta Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in procesul de coruptie declansat cu mai bine de un an in urma.