Presedintele Jacques Chirac i-a multumit lui Traian Basescu pentru ajutorul in cazul Aubenas. Pe de alta parte, el nu este de acord sa reduca subventia la agricultura franceza din cauza extinderii.

Jacques Chirac i-a multumit presedintelui Traian Basescu, in intilnirea pe care au avut-o, joi, la Bruxelles, la reuniunea de vara a Consiliului European. Chirac s-a referit la sprijinul acordat in eliberarea jurnalistei Florence Aubenas. Presedintele francez a declarat ferm ca Franta sustine integrarea Romaniei in Uniunea Europeana conform calendarului stabilit.

El i-a adresat presedintelui Basescu invitatia de a efectua o vizita oficiala in Franta, in cursul acestui an. O propunere surprinzatoare, date fiind relatiile tensionate dintre cei doi sefi de stat datorita optiunii pro-americane a lui Traian Basescu.

Cu toate acestea, exista puncte de divergenta pe agenda franceza. „Franta se va opune oricarei diminuari suplimentare a ajutoarelor directe din prezent pina in 2013 din cauza viitoarelor aderari ale Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana", a declarat, acum trei zile, acelasi Jacques Chirac.

El s-a declarat nemultumit ca „lipsesc 6 miliarde de euro, bani necesari pentru a finanta convenabil cheltuielile agricole prevazute pentru aderarea Romaniei si Bulgariei. „Ma voi opune oricarei diminuari suplimentare a ajutoarelor directe din prezent pina in 2013 din cauza acestor doua viitoare extinderi".

Integrare cu emotii mai mici

„Nu exista nici un fel de vointa politica din partea Consiliului de a intirzia integrarea Romaniei si Bulgariei „, a raspuns Jean-Claude Juncker intrebarii adresate de „Cotidianul". „Tratatele de aderare au fost semnate si vor fi respectate in totalitate. Aceasta inseamna ca Romania trebuie sa-si respecte angajamentele, iar UE si statele membre le vor respecta pe ale lor.

Basescu e optimist

Presedintele Traian Basescu a afirmat si el, in urma discutiilor din plenul Consiliului, dar si a intilnirilor pe care le-a avut cu premierul britanic Tony Blair si presedintele francez Jacques Chirac, ca toate tarile membre, si mai ales Franta, Germania, Marea Britanie si Italia, au garantat sustinerea Romaniei si Bulgariei in procesul de aderare.

Potrivit lui Basescu, concluziile Consiliului saluta prezenta Romaniei si Bulgariei ca tari membre si confirma respectarea de acum inainte a Tratatului de la Nisa, care se refera la o Uniune de 27 de state.

In cursul unei discutii de peste o ora cu comisarul pentru extindere Olli Rehn, Basescu a obtinut in plus cresterea asistentei pentru realizarea integrala a tuturor obligatiilor pina in ianuarie 2007.

(Oana Popescu – Bruxelles, Marius Draghici)