Romania participa la razboiul stelelor

Spionaj economic, procese la Organizatia Mondiala a Comertului, subventii acordate discret, disputa barierelor vamale, jocul monedelor – toate acestea sint ingredientele unui razboi surd, dar din ce in ce mai evident, dintre doua locomotive economice ale lumii: SUA si UE. Doua puteri care, paradoxal, stau umar la umar sub aceeasi umbrela de securitate: NATO.

Un creuzet politic, economic si militar extrem de complex in care, de ceva timp, a intrat, umil si aproape nebagat in seama, un actor nou: Romania. Ce rol joaca tara noastra in aceasta piesa? Are o partitura precisa sau e doar actorul care duce tava?

Uniunea Europeana si Statele Unite, doua suprastate, doua superputeri, un singur paradox: aliati militar, dar inamici economic.

UE contraataca. SUA raspund. Razboiul economic europeano-american nu mai este un secret pentru nimeni. Spionajul economic, procesele la Organizatia Mondiala a Comertului, subventiile acordate discret, jocul evaluarii/devaluarii monedei fac parte integranta din razboiul pentru securitate economica.

Economie fara prietenie

Un fost sef al serviciilor secrete franceze declara, in 1992, sub protectia anonimatului: „Sintem aliati militari, inamici economici". Luptele surde, coafate intr-un limbaj diplomatic, au fost scoase la suprafata de „neintelegerea Irak".

In martie 2003, Condoleezza Rice a aruncat manusa europenilor, ca urmare a divergentelor din Consiliul de Securitate al ONU: „Ignorati Germania, iertati Rusia si pedepsiti Franta!". Axa Paris-Berlin a fost impotriva invadarii Irakului fara o rezolutie ONU. SUA au renuntat la orice acoperire juridica si au rezolvat problema pragmatic.

S-au opus europenii invadarii celui de-al doilea rezervor de petrol al lumii din motive de respectare a legislatiei internationale? Au mers americanii in Irak sa gaseasca bombele atomice pe care au recunoscut acum ca nu le vor gasi niciodata? SUA au nevoie de 20 de milioane de barili de petrol pe zi, Uniunea Europeana de 14 milioane (conf. Agentiei de Informatii in Energie a SUA, EIA). Unde incepe si unde se termina prietenia dintre UE si SUA?

Money politik

Fara nici o indoiala, cele mai influente si stabile democratii ale lumii, UE si SUA, sint umar la umar in NATO.

Atunci cind interesele economice nu sint de alta parere. SUA au un avans tehnologic considerabil fata de Uniunea Europeana. O crestere economica de aproape doua ori mai mare, 4,4%, comparativ cu 2,4% UE (conf. CIA Factbook, 2004 est). Populatia activa de pe continentul american este mult mai tinara decit mult prea „imbatrinita Europa".

Somajul in Europa este de 9,5%, fata de 5,5% in Statele Unite (conf. CIA Factbook, 2004 est.). Economiile asiatice, China si India, maresc presiunea politica si economica de pe cele doua parti ale Atlanticului.

Industria chineza are cel mai mare procent de integrare in economia mondiala, de 52%, in timp ce UE si Statele Unite abia ating 6% (conf. Eurostatistics, 2005). SUA au un alt avantaj covirsitor: o singura limba, fapt ce favorizeaza integrarea economica mult mai profund decit in Turnul Babel european.

Marius Draghici

Ce este Romania: bastion sau coada de topor?

„Axa Washington" ofera Romaniei oportunitati economice. Riscul este sa ne atragem antipatia „Axei Bruxelles".

Din punct de vedere economic, Romania este deja o anexa a Uniunii Europene. Cu 70% din comertul exterior pe relatia cu UE, nu se poate vorbi de o disputa directa cu Statele Unite pe teritoriul nostru. Cu toate acestea, au existat si probabil vor mai exista episoade in care americanii au incercat sa foloseasca Romania ca rampa pentru intrarea pe o piata care ii este de multe ori refuzata.

Ori la bal, ori la spital

Fenomenul are doua rezultate posibile. Fie ne desincronizeaza de Europa, fie ne ofera un avantaj competitiv in cadrul Uniunii. Al doilea caz este mai plauzibil daca luam in considerare proverbiala eficienta americana. Accidentele, insa, pot aparea in cazul in care implementarea este defectuoasa sau politica economica pro-americana stirneste nervozitate pe batrinul continent.

Deocamdata, Uniunea Europeana nu isi permite sa ne impuna prea multe lucruri din punct de vedere economic.

Lobby modificat genetic

Undeva intre cele doua extreme s-a situat scandalul organismelor modificate genetic. Firmele Pioneer si Monsanto s-au instalat in tarile est-europene, lucru care practic le va integra la un moment dat in UE. Initial, europenii au reactionat negativ, dar in timp culturile modificate genetic au capatat o serie de concesii. Romania, in schimb, si-a sporit putin productivitatea in agricultura.

Experimentul Zapp

Cele mai multe efecte pentru Romania le-a avut insa introducerea tehnologiei americane de telecomunicatii CDMA. Licentele si restrictiile tehnologice au tinut-o la portile Europei, pina cind guvernarea trecuta a acordat o licenta in urma unor negocieri la nivel inalt.

Rezultatul este operatorul Zapp, care a experimentat o tehnologie care acum se extinde in Rusia si Portugalia si care are sanse sa devina un standard alternativ. Spre dezamagirea europenilor. In telecomunicatiile mobile, Europa a reusit sa se impuna de departe in fata SUA. Standardul european GSM (Groupe Systeme Mobile) este utilizat in cazul a 70% dintre retelele celulare.

CDMA-ul american (Code Division Multiple Access) a obtinut un scor de numai 12%. Cu toate ca tehnologia americana este mai avansata, solutia europenilor are avantajul maturitatii si al raspindirii. Pe care, in plus, incearca s-o sustina prin bariere birocratice.

Pagube colaterale

Abordarea americana nu este insa intotdeauna profitabila. Informatizarea administratiei publice s-a lasat cu o paguba de 50 de milioane de dolari. Banii au fost platiti in contul licentelor cumparate de la firma americana Microsoft. La nici doua luni, guvernul a adoptat ca solutie sistemul Linux, care este gratuit si agreat de Comisia Europeana. Cheltuiala initiala a devenit astfel inutila.

Lucian Davidescu