Guvernul Aznar a manipulat informatiile despre atentatul de la Madrid in scopuri electorale. Partidele parlamentare, cu exceptia celui Popular, sustin raportul Comisiei ce acuza fostul guvern de dezinformare.

Comisia parlamentara spaniola insarcinata cu studierea atentatelor din 11 martie 2004, de la Madrid, a facut publice joi rezultatele anchetei sale. Conform acestora, guvernul popular al lui Jose Maria Aznar a „manipulat si tergiversat informatia" ulterior atentatului, in scop electoral.

Comisia considera ca „gestionarea egoista, centrata pe insusirea politicii antiteroriste, manipularea informativa si monopolul media sint improprii unui guvern intr-o democratie".

Principala acuzatie consta in faptul ca guvernul Aznar a sustinut, in ciuda evidentei - pina in data de 14 martie, ziua alegerilor -, ca autorii atentatului ar fi apartinut ETA. Partidul Popular incerca sa nege in acest fel orice legatura intre participarea spaniola la razboiul din Irak si atentat. Comisia arata ca autorii atentatului sint fundamentalisti musulmani.

Anterior atentatului, desi era cunoscut nivelul crescut de amenintare terorista in ceea ce priveste Spania, guvernul nu a luat masurile ce se impuneau.

Partidul lui Aznar neaga

Partidul Popular Spaniol sustine ca nu ar fi trebuit ca ancheta sa se incheie, deoarece nu sint cunoscute inca date-cheie. PPS arata ca nu se stie cine a organizat atentatele, deoarece nimeni nu crede ca este vorba despre niste simpli traficanti de hasis.

Vicente Martinez-Pujalte, purtatorul de cuvint al PPS, considera ca PSOE, partidul socialist de guvernamint, nu a vrut sa investigheze aceste aspecte. El a declarat ca atentatul a avut o intentie politica clara: schimbarea puterii, pentru a deturna politica interna si externa a Spaniei.

Popularii au acuzat la rindul lor PSOE ca a pus la cale o „campanie de manipulare", folosindu-se de „cel mai mare masacru din istoria Spaniei in scopuri electorale."