Decizia Apple de a renunta la procesoarele IBM PowerPC in favoarea celor de la Intel deschide posibilitatea unor computere Apple mai ieftine, care ar putea rula atat Mac OS X cat si Windows.

„Apple nu va face nimic pentru a preveni acest lucru", a declarat Michael Gartenberg, vicepresedinte la Jupiter Research. Azi, Mac-urile pot rula Windows doar cu un emulator x86 numit Virtual PC.

La conferinta Apple Worldwide Developers Conference din luna iunie, CEO-ul Apple, Steve Jobs, a declarat ca primele Mac-uri cu procesoare Intel vor aparea anul viitor, migrarea spre Intel urmand sa se incheie la sfarsitul anului 2007. Apple nu a precizat care dintre procesoarele Intel vor fi utilizate primele.

Luand insa in considerare faptul ca Mac OS X este un sistem de operare pe 64 de biti si ca Intel nu a anuntat inca procesoarele mobile pe 64 de biti, este posibil ca primele beneficiare ale procesoarelor Intel sa fie sistemele desktop precum IMac sau Mac Mini – declara analistul IDC Shane Rau.

Daca sperati insa sa puteti incarca Mac OS X pe un PC Windows, veti fi dezamagiti. Apple a aratat clar ca Mac OS X se poate instala doar pe sistemele Macintosh.

Rau spune ca schimbarea catre Intel ar trebui sa ajute Apple la reducerea preturilor sistemelor Mac. Acest factor, alaturi de posibilitatea rularii ambelor sisteme de operare, ar putea creste cota de piata a Apple Computer, estimata in prezent la aproximativ 3%.