Teapa de 10 milioane $

Societatea IDAC Export 2000, din Piatra Neamt, a stabilit un record in ceea ce priveste suma primita de la statul roman sub forma unor rambursari ilegale de TVA.

Prin simpla inregistrare in contabilitate a unor livrari de cherestea care nu s-au efectuat niciodata, firma a pretins si a primit de la Directia Generala a Finantelor Publice Neamt suma de 312 miliarde lei, adica peste 10 milioane de dolari, in mai putin de un an.

Suspiciunea investigatorilor Garzii Financiare a crescut atunci cand administratorul IDAC Export 2000 a refuzat in mod repetat sa prezinte documentele pentru control, iar in data de 14 iunie 2005 a motivat distrugerea, din cauza unui incendiu (dovedit la fel de fictiv ca si livrarile de cherestea), a tuturor evidentelor contabile ale societatii.

In timpul controlului, comisarii au constatat ca administratorul IDAC tocmai se pregatea sa solicite o noua rambursare de TVA, in valoare de 36 miliarde de lei, in urma unui export (catre o societate-fantoma) de rulmenti evaluati la... 23.277 euro bucata.