Parlamentul European a pus capat catorva ani de controverse printr-un vot exprimat pe 23 iunie 2005, care va aduce plati egale pentru toti parlamentarii si un statut legal pentru reprezentantii celor 25 (in curand 27) de tari UE.

Propunerea, aprobata de 403 parlamentari, cu 89 de voturi impotriva si 92 de abtineri, va pune capat unei situatii in care parlamentarii italieni primeau un salariu de 12.435 de euro lunar, in timp ce colegii lor din Ungaria castigau doar 840 de euro.

Noul statut va aduce prea putine schimbari pentru reprezentantii Marii Britanii si Germaniei, care deja castiga 7.000 de euro, atat cat va fi salariul standard pentru parlamentari. Reglementarile se aplica din 2009, data inceperii unui nou mandat pentru legislativul european.

In 2009 si Romania va fi membra cu drepturi deplina a Uniunii si deci cei 35 de romani (alesi in mod direct prin organizarea de alegeri speciale pentru Parlamentul European) se vor bucura de aceleasi sume.

Pe de alta parte, toti europarlamentarii vor fi afectati de schimbarile in regulamentul cheltuielilor de calatorie: daca in trecut ei aveau posibilitatea sa deconteze costurile unui zbor la "business class" chiar daca zburau la o clasa inferioara, de la intrarea in vigoare a acestui regulament, ei vor trebui sa prezinte biletele si li se va deconta doar suma platita in mod real.

Taxele platite pentru aceste salarii sunt cele stabilite pentru toti oficialii UE, de 20-30%, in functie de statutul familial. Diurna de 268 de euro se pastreaza, ca si suma de 3.785 de euro pentru cheltuieli administrative. Pensia de parlamentar european, care se adauga la cea din tara, este suportata de Parlament (doua treimi) si de beneficiar (o treime).

Fiecare europarlamentar mai poate primi 14.865 de euro pentru salarizarea asistentilor si a altor persoane din "suita".

Aceasta reforma intarziata este menita sa opreasca anii de critici referitoare la abuzuri si imaginea foarte proasta a eurodeputatilor.