Middlesex, povestea unui hermafrodit care prefera sa traiasca ambiguitatea sexuala, a fost tradus de curind in colectia „Biblioteca Polirom". Cartea a fost recompensata cu Premiul Pulitzer in 2003. Jeffrey Eugenides este autorul mult-controversatului Sinuciderea fecioarelor, roman cu vinzari-record, care a stat la baza ecranizarii cu acelasi nume.

Middlesex este povestea unui hermafrodit american. Cal(liope) Stephanides sufera de o anomalie genetica rara denumita sindromul deficitului de 5-alfa-reductaza.

La paisprezece ani isi descopera adevarata identitate sexuala, dar decide sa evite procedurile chirurgicale de schimbare a sexului si sa ramina o persoana cu sex „de mijloc". Romanul nu este insa doar povestea lui Cal(liope).

Eugenides urmareste istoria familiei de greci americani Stephanides care, pe parcursul a trei generatii, emigreaza dintr-un satuc de pe versantul muntelui Olimp din Asia Mica in Detroitul din vremea Prohibitiei.

Astfel, cronica de familie a emigrarii si asimilarii devine un roman social despre Detroit, probabil cel mai simbolic dintre orasele americane.

Miezul romanului, dupa cum il vede insusi autorul, este „portretul unui intersexual, vazut dinauntru". In jurul acestuia se tese povestea de familie si, in cele din urma, povestea istorica.

In Middlesex, poveste a unei metamorfoze, ideea centrala este reinventarea identitatii, pe mai multe nivele: grecii devin americani, femeia devine barbat.

„Povestea pe care o impartasesc cititorilor nu are nici un gram de experienta autobiografica.

De fapt, cheia a fost sa imprumut si sa alatur cantitati diferite de amanunte istorice si confesiuni personale cu scopul de a reda, credibil, viata unui hermafrodit, fara a cadea insa in extrema crearii unor personaje facile pe care as fi riscat sa le epuizez intr-un paragraf.

Prin intreaga istorie a familiei, romanul capata o amprenta introspectiva profunda si, pe de a lta parte, ii ofera personajului pavaza necesara pentru a nu deveni un mit", declara Jeffrey Eugenides pentru The Observer.

Jeffrey Eugenides s-a nascut in Detroit in 1960, intr-o familie de origine greaca.

Inainte de a scrie romane, Eugenides a publicat povestiri in cele mai prestigioase reviste literare americane: The New Yorker, The Paris Review, The Yale Review, Granta Primul sau roman, Sinuciderea fecioarelor, publicat in 1993, se bucura de un succes rasunator, fiind tradus in 15 limbi si ecranizat la Hollywood, in regia Sofiei Coppola cu Kirsten Dunst, Josh Hartnett,

James Woods si Kathleen Turner in rolurile principale. Romanul Middlesex i-a adus elogiile criticii, care l-a comparat cu monstrii sacri ai literaturii americane, Saul Bellow si Philip Roth, si a fost distins, in anul 2003 cu Premiul Pulitzer. In prezent, Eugenides traieste in Berlin, impreuna cu sotia si fiica sa.