La 1 iulie, Banca Nationala a Romaniei va pune in circulatie 2,2 miliarde de lei noi, ceea ce reprezinta numai 25% din necesarul de numerar in circulatie. Noile bancnote vor putea fi ridicate de la bancomate de luni, 4 iulie.

Realizate pe suport de polimer, noile bancnote sunt mai rezistente fata de cele de hirtie, se murdaresc mai greu si pot fi reciclate.

Cele mai multe bancnote noi ce vor fi puse in circulatie sunt cele de 10 si respectiv 50 de lei. Bancile comerciale au anuntat ca vor oferi la bancomate si bancnote de 100 si 500 de lei, dar intr-o proportie mai mica, cel putin in primele zile de dupa denominare.

De joi pina luni dimineata, bancile nu vor face plati, iar populatia nu va putea utiliza cardurile in ziua de 30 iunie.

Pe parcursul zilei de 1 iulie, bancile vor reda in folosinta bancomatele pe rind, in functie de adaptarea la noul sistem informatic. Mai mult de trei sferturi din bancomate vor distribui, in primele zile ale lunii iulie, numai bancnotele vechi.

Pina la finele anului, ponderea monedei noi va creste la 60 la suta. Dupa 1 iulie , BNR nu va mai pune in circulatie nici o moneda veche.