Citeva miliarde de lei noi in bancnote si monede vor intra in circulatie de vineri. Miine, nici bancile, nici bancomatele nu vor functiona.

Denominarea este o operatiune pur tehnica, in pofida faptului ca intrarea in circulatie a noilor bancnote si monede are, firesc, si un grad de spectaculozitate. Pentru a marca momentul, „Ziarul Financiar’’ a organizat un eveniment in cadrul caruia presedintele Romaniei, premierul si guvernatorul BNR vor extrage dintr-un bancomat BRD din Piata Victoriei primii lei noi.

Noile insemne monetare vor putea fi atinse de restul populatiei, tot incepind cu ora zero a zilei de 1 iulie, o serie de banci fiind in masura sa distribuie prin citeva bancomate bancnote din noua emisiune. N-are insa sens sa dati buzna la bancomate. In primele zile de circulatie paralela, leii noi vor fi destul de scumpi la vedere, pentru ca intrarea lor in circulatie se face gradat.

Marile magazine vor fi o alta sursa de lei noi. In casierii vor exista lei noi si, ca atare, vor putea fi dati rest, chiar daca se plateste cu bani vechi.

Rezerve de numerar pentru o zi

Cu exceptia Bancpost, care va intrerupe functionarea ATM-urilor incepind de astazi, ora 18.00, restul bancilor care dispun de retea de bancomate vor implementa softurile necesare eliberarii de lei noi pe data de joi, 30 iunie, urmind ca de vineri, 1 iulie, bancomatele sa reinceapa sa functioneze. In marea majoritate a cazurilor, bancomatele reintra in functiune chiar de la 1 iulie, ora zero.

Ca atare, recomandarea generala este aceea ca populatia sa isi faca rezerve de numerar in cursul zilei de astazi, 29 iunie. Procesul de adaptare a bancomatelor pentru ca acestea sa elibereze leii noi va fi unul de durata si, potrivit BNR, doar un numar restrins din cele 3.600 de ATM-uri va elibera lei noi incepind cu 1 iulie.

Nu alergati din bancomat in bancomat

Numai 0,1 - 0,2 la suta dintre ATM-urile (bancomate) existente in Romania vor distribui bancnote denominate incepind cu 1 iulie, a apreciat presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea. Acest procentaj va creste gradual, iar spre sfirsitul anului, probabil, toate ATM-urile din Romania vor distribui bancnote noi, a spus presedintele ARB.

„Bancnotele vechi circula in continuare. In noaptea de 30 iunie - 1 iulie, vor fi foarte putine ATM-uri care vor distribui numerar nou, bancnote noi. Programele anuntate de banci privind convertirea sau migrarea de la bancnote vechi la bancnote noi sint foarte, foarte lungi. Sint banci care si-au propus foarte optimist sa transforme o suta de ATM -uri pe luna", a precizat Ghetea.

Oficialul ARB a explicat ca modificarea unui ATM dureaza circa o ora, insa acesta trebuie verificat pentru a avea siguranta ca totul va fi in regula. „In noaptea de 30 iunie spre 1 iulie, schimbam practic un sistem de lucru, de plata, bancnotele si monedele vor fi schimbate, dar sa nu facem din asta o noapte de Revelion si sa alergam din ATM in ATM, sa vedem de unde putem scoate bani noi.

Acest lucru il vom putea face probabil in zilele urmatoare. In noaptea respectiva, cel mai probabil, bancile vor pune in functiune treptat cite unul, doua, trei, patru ATM-uri", a spus Radu Gratian Ghetea.

Impozite in lei noi

Unitatile subordonate Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) nu vor avea program cu publicul in ziua de 30 iunie, pentru a implementa aplicatiile informatice necesare denominarii sumelor din evidente privind impozitele, taxele si contributiile la bugetul general consolidat.

Contribuabilii care doresc obtinerea unor documente sau informatii de la Administratia finantelor publice i se pot adresa pina la 29 iunie, inclusiv, sau dupa data de 2 iulie 2005.

Aceste prevederi au fost cuprinse intr-o ordonanta de urgenta aprobata in sedinta guvernului de saptamina trecuta. Actul normativ mai prevede ca firmele vor avea un termen de cinci zile lucratoare, incepind cu 1 iulie 2005, in care sa isi adapteze aparatele de marcat electronice fiscale la cerintele impuse de denominarea leului.

In perioada de neutilizare a aparatelor, agentii economici vor fi obligati sa inscrie tranzactiile efectuate in registre speciale, in caz contrar fiind amendati cu 50 -100 de milioane de lei. Obligatiile fiscale de tipul impozitelor, taxelor, contributiilor datorate bugetului de stat si bugetului asigurarilor sociale, vor fi stabilite in noua moneda - leul nou – incepind cu 1 iulie 2005.