Vineri, 1 iulie, ora 17.00, Editura Polirom lanseaza romanul Sfirsitul lumii de Tudor Calin Zarojanu la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu" (B-dul Lascar Catargiu nr. 21).

Tudor Calin Zarojanu propune o „varianta" de sfirsit a lumii diferita de cea a Apocalipsei biblice, dar care-i pastreaza elementele esentiale (a doua venire a lui Iisus, de exemplu). Pe linga tenta aparenta de literatura SF, exista si o alta latura a cartii, o poveste de dragoste.

Finalul cartii este surprinzator: Apocalipsa este o inventie, o proiectie a personajului principal – un barbat indragostit, pentru care viata si lumea isi pierd sensul din momentul in care iubirea sa esueaza.

Vor vorbi despre carte Luminita Marcu si Harald Alexandrescu. Dupa lansare va avea loc o discutie despre „rolul" pe care il mai joaca sfirsitul lumii in actualitate si in istoria recenta. Vor participa matematicieni, fizicieni, preoti si astronomi.

„Ironia tandra, niciodata acida si dizolvanta, ba, inca, atinsa uneori de melancolie, face buna pereche cu tendinta de autodistantare prin parodicul ce dizolva numaidecit ispita vanitatii si puseurile obrazniciei textuale.

Temperament flegmatic, Zarojanu are dese inversunari impotriva prostiei, a netrebniciei, a complacerii cvasigenerale in minciuna si mizerie morala, insa textele, pledoariile sale directe sau piezise, nu adopta niciodata tactica biciuirii pamfletare, ci numai strategiile persiflarii. Acest dublu impuls – ironie plus autopersiflare – ii caracterizeaza si romanul." (Dan C. Mihailescu)

Tudor Calin Zarojanu (n. 1956) este senior editor la „Flacara". Redactor-sef adjunct „Zig Zag" (1992-1995), redactor-sef adjunct la „Revista X" (1995-1996), redactor-sef la „Flacara" (1996-1997), sef sectie „Actualitate" la „Cotidianul" (1997-1998), sef sectie „Social-Eveniment" si „Life" la Mediafax (1998-2001).

Volume publicate: Viata ca troleibuz (proza scurta, 1992, Premiul Uniunii Scriitorilor pentru debut), Viata lui Corneliu Coposu (biografie, 1996), Reluare cu incetinitorul (roman, 1997). A absolvit Facultatea de Matematica cu o teza in lingvistica matematica: „O privire matematica asupra piesei Romei si Julieta".