Postul TVRI va emite in Australia si Noua Zeelanda incepand cu 1 iulie 2005, cu ocazia aniversarii a 10 ani de activitate neintrerupta, informeaza, miercuri, TVRI.

In Australia, comunitatile romanesti sunt, in general, concentrate in Sydney, Melbourne, Brisbane, Perth si Adelaide, dar si in orase precum Canberra, Darwin sau Hobart, in timp ce, in Noua Zeelanda, diaspora este grupata in jurul marilor orase, precum Auckland, Wellington si Christchurch.

TVRI precizeaza ca emisia in cele doua tari se va face, in aceleasi conditii ca si pentru toti ceilalti telespectatori din intreaga lume, fara taxe sau decodoare precum si fara alte investitii, altele decat echipamentul individual de receptie /antena parabolica/.

Tinand cont de decalajul de fus orar dintre Romania si Australia, grila de programe TVRI a fost modificata, infiintandu-se un nou tronson de prime-time special, dedicat noilor telespectatori /al treilea dupa cel destinat romanilor din Europa, SUA si Canada/.

Astfel, emisiunile care vor fi difuzate de TVRI intre orele 8,00-14,00 /ora Romaniei/ vor putea fi urmarite de romanii din Australia si Noua Zeelanda, pentru care intervalul orar de vizionare este 16,00-22,00.

TVRI a programat emisiuni de actualitate pentru toate varstele, cu accent pe publicul tanar si activ.

Pe parcursul intregii saptamani /dar si separat pentru sambata si duminica/, noii telespectatori vor beneficia de programe variate de stiri, divertisment, emisiuni pentru copii si tineret, filme artistice si documentare, emisiuni de cultura, talkshowuri cu si despre personalitati, sport, etc, se spune in comunicatul TVRI.