Concursul Tanarul Jurnalist al Anului, aflat la a VII-a editie, este o initiativa a Freedom House, Edipresse AS Romania si Connex – sponsor fondator realizata cu sprijinul GlaxoSmithKline, Rompetrol, ARBOmedia si banca UniCredit Romania.

Acest concurs, unic in presa romaneasca, s-a nascut din dorinta recunoasterii publice si promovarii tinerilor jurnalisti de talent, pe baza unor criterii profesionale de apreciere a calitatii materialelor publicate.

In acest an, concursul are sapte sectiuni: Cultura, Telecomunicatii, Social, Sanatate, Economic/afaceri, Media/publicitate si Financiar/bancar.

Pentru fiecare sectiune in parte, concursul a desemnat cel mai promitator tanar jurnalist care a publicat in cursul anului 2004 articole tratand subiecte din domeniile respective.

Pentru cele sapte sectiuni, s-au primit peste 150 de inscrieri de la jurnalisti din intreaga tara. Selectia articolelor a fost facuta de un juriu specializat, pentru fiecare sectiune in parte.

In urma selectiei, juriile sectiunilor – alcatuite din personalitati mass media – au desemnat cite un cistigator al Marelui Premiu in valoare de 1000 Euro si cite doua mentiuni pentru fiecare sectiune in parte, in valoare 100 Euro.

Publicitate

SECTIUNEA CULTURAL

Membrii juriului: Ioana Parvulescu, Marina Constantinescu si Mircea Vasilescu i-au selectat pe urmatorii castigatori:

Mentiuni:

Tatiana Dabija

Articol: "Zavaidoc, patru camasi", Jurnalul National, 28 iunie 2004.

Argument: Pentru vivacitatea stilului si frumusetea subiectelor alese.

Scurta prezentare: In prezent, Tatiana Dabija este sef sectie sanatate la Evenimentul Zilei. In 2004, cand a scris articolul premiat, era redactor special sectia reportaj la Cotidianul. A mai lucrat la Jurnalul National, Gardianul, Revista Flacara.

Anca Madalina Dragoi

Articol: "Masina Timpului", Descopera, nr. 16/2004.

Argument: Pentru calitatea articolelor de popularizare a unor subiecte de cultura stiintifica.

Scurta prezentare: Madalina Dragoi este colaborator lunar al revistei Descopera si colaborator permanent la suplimentul Dupa Afaceri al Ziarului Financiar. Este absolventa a Facultatii de Filosofie si Jurnalism din cadrul Universitatii Spiru Haret.

Marele Premiu:

Andrei Calin Udisteanu

Articol: "Vederi de pe Strada Armeana", Dilema Veche 2004.

Citat: Fiecare clipa petrecuta pe strada armeana pare mai putin zgomotoasa decat in alta parte. Candva aici se strangeau oameni vrednici dintre armenii ajunsi in targul iesilor. Strada vuia de viata lor, biserica le ridica rugaciunile la cer.

Acum, cei tineri se lupta sa nu se piarda de radacini, iar cei multi si batrani se roaga oriunde in alta parte decat aici."

Argument: Pentru flerul cu care isi alege subiectele si pentru expresivitatea scriiturii.

Scurta prezentare: Andrei, la 22 de ani, este redactor sef adjunct la Opinia Studenteasca, redactor la Alma Mater, newsleter-ul Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi. Pana in 2004 a fost reporter la agentia de stiri CUZANET.

Este student la Facultatea de Litere, Departamentul Jurnalism si Stiintele Comunicarii, Universitatea Alexandru Ioan Cuza.

SECTIUNEA TELECOMUNICATII

Membrii juriului: Victor Kapra, Ion Vaciu si Cristian Agatie i-au selectat pe urmatorii castigatori:

Mentiuni:

Gabriela Malcinski

Articol: "Piata telefoniei in mutare. Operatorul clasic (Romtelecom) detine inca partea leului in telefonia locala. Din spate insa, vin tare furnizorii alternativi.", aparut in Banii Nostri, sept. 2004

Argument: Pentru obiectivitatea in culegerea datelor, o buna prezentare si pentru dedicatia cu care doreste sa exploreze domeniul.

Scurta prezentare: Gabriela Malcinski a absolvit Facultatea de Jurnalism in Bordeaux, a lucrat in diverse redactii precum Radio France Internationale, Agentia France Presse; timp de 6 ani a fost redactor la Var Martin Franta. Pana in 2004 a lucrat la Banii Nostri iar in prezent este redactor IT&C la Capital.

Roxana Onea

Articol: "Provocarea 3G via Connex, interviu cu Ted Lattimore – presedinte si COO Connex.", aparut in Comunic@tii Mobile, oct. 2004

Argument: Pentru talentul de a pune intrebari incomode si capacitatea de a situa evenimentul din Romania in context international.

Scurta prezentare: Debutul jurnalistic a avut loc in 1999 la revista Comunicatii Mobile unde lucreaza si in prezent ca director marketing & comunicare. Incepand cu anul 2004 a initiat emisiunea saptamanala Comunicatii mobile la Mix FM.

Marele Premiu:

Nicoleta Puiu

Articol: "Competitia intra pe fir", aparut in Piata Financiara, supliment Comunicatii, iulie - august 2004

Citat: "Era si normal ca politica operatorului dominant sa se schimbe. Alternativa ar fi fost falimentul. Din nefericire pentru RomTelecom, presiunea concurentiala s-a exercitat cu precadere pe cel mai profitabil segment – telefonia internationala.

Argument: Capacitatea de sinteza, curajul de a spune lucrurilor pe nume, pasiunea cu care urmareste competitia dintre marii jucatori de pe piata.

Scurta prezentare: Incepand cu 2001 este redactor Piata Financiara, sectia Bani si Afaceri, iar din 2003 a conceput si realizat suplimentul bilunar "Comunicatii". Nicoleta Puiu este licentiata a Facultatii de Electrotehnica din cadrul Politehnicii.

SECTIUNEA SOCIAL

Membrii juriului: Brindusa Armanca, Andreea Pora si Sabina Fati i-au selectat pe urmatorii jurnalisti drept castigatori:

Mentiuni:

Cristina Maria Vranceanu

Articol: "Dansul Pasilor pe de rost", Opinia Stundeteasca, 7-13 iunie 2004

Argument: un reportaj care abordeaza dintr-un unghi interesant lumea tacuta a copiilor surdo-muti, scris cu subtilitate si delicatete.

Scurta prezentare: Este redactor sef adjunct la Opinia Studenteasca si redactor la newsletter-ul Universitatii Alexandru Ioan Cuza, Alma Mater. Este studenta in anul al IV – lea la Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii, Universitatea Alexandru Ioan Cuza.

Ana Maria Luca

Articol: "Drumuri prin trei secole si prin trei tari" publicat in Jurnalul National, 22 martie 2004

Argument: Pentru capacitatea de a intelege batranetea in afara stereotipiilor, pentru scriitura supla si expresiva.

Scurta prezentare: Ana Maria Luca este redactor la Jurnalul National si editor pe domeniul migratii si probleme internationale.

Este absolventa a Facultatii de Jurnalism si Stiintele Comunicarii din cadrul Universitatii Bucuresti si in primul an la master in Relatii Internationale, Departamentul Stiinte Politice.

Marele Premiu:

Radu Tutuianu

Articol: "Bine ca ati ramas, ca avem unde veni!", aparut in Jurnalul National, 26 aprilie 2004"

Citat: "Simpli la vorba, iertatori si neputinciosi, etnicii germani ramasi acasa traiesc la timpul trecut. Pastreaza in ei semetia unor grele incercari si seninatatea credintei ca pot trece peste orice necaz."

Argument: Un reportaj perfect documentat despre comunitatea saseasca din zona Sibiului, scris intr-un stil cuceritor, cu adanca intelegere pentru disparitia unui grup etnic si a culturii sale.

Scurta prezentare: Radu Tutuianu este in prezent la o bursa de studii in Italia, urmand cursurile de master ale Facultatii de Stiinte Politice din Roma. Este reporter, senior editor la Opinia Studenteasca si a colaborat cu Jurnalul National.

A absolvit Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii, Universitatea Alexandru Ioan Cuza.

SECTIUNEA SANATATE

Membrii juriului: Jeana Gheorghiu, Melania Coman, Val Valcu i-au selectat pe urmatorii castigatori ai sectiunii sanatate:

Mentiuni:

Alexandra Manaila

Articol: „Sindromul Philadelphia", publicat in Observatorul Medical, 2-9 aprilie 2004

Argument: Pentru cantitatea de informatie pe care o aduce cititorului, scrisa intr-un stil accesibil, cu talent si inteligenta.

Scurta prezentare: Alexandra Manaila este in prezent Redactor coordonator la revista Observator Medical, colaborator extern departamentul sanatate Acasa Magazin, Pro TV Magazin si Sana. Pana in 2004, Alexandra a fost redactor sef al revistei Doctorul Casei.

Elena Alexa

Articol: "Un ingeras de doi ani a salvat o viata", publicat in Libertatea, 23 septembrie 2004.

Argument: Pentru dramatismul povestii si pentru ca sensibilizeaza opinia publica spre un gest umanitar, donarea benevola de organe.

Scurta prezentare: Incepand cu anul 1996, Elena Alexa este reporter la Libertatea, departamentul reporteri speciali, iar pentru o perioada de doi ani a raspuns de domeniul "sanatate" in special aspecte din sistemul sanitar.

Este absolventa a Facultatii de Jurnalism si Stiintele Comunicarii si a beneficiat de doua burse oferite de European Journalism Center si Comisia Europeana.

Marele Premiu:

Tatiana Dabija

Articol: "2500 Euro, prima de exil pentru medici", publicat in Cotidianul, 22 noiembrie 2004

Citat: „Din glodul ulitei, a privit peretii crapati ai dispensarului, a oftat adanc si i-a trecut pragul. Ca sa poata lucra, si-a adus de la oras stetoscopul si un tensiometru, dar se face ca, de multe ori, taranii nu se pricep sa spuna ce-i doare. Trebuie sa ii citesti"

Argument: Calitatea scriiturii, epuizarea tuturor parerilor relevante; pentru ca a atins o tema majora in sanatatea publica.

Scurta prezentare: In prezent, Tatiana Dabija este sef sectie sanatate la Evenimentul Zilei. In 2004 cand a scris articolul premiat, era redactor special sectia reportaj la Cotidianul. A mai lucrat la Jurnalul National, Gardianul, Revista Flacara.

SECTIUNEA ECONOMIC/AFACERI

Membrii juriului: Adrian Vasilescu, Florin Petria si Serinela Spatarelu i-au selectat pe urmatorii castigatori:

Mentiuni:

Nicoleta Puiu

Articol: "La masa bogatilor nu te duci cu fracul petecit", aparut in Piata Finaciara, iunie 2004

Argument: pentru capacitatea de analiza si sinteza a unor fenomene complexe si originalitatea abordarilor.

Scurta prezentare: Incepand cu 2001, Nicoleta este redactor la Piata Financiara, sectia Bani si Afaceri, iar din 2003 a conceput si realizat suplimentul bilunar "Comunicatii". Nicoleta Puiu este licentiata a Facultatii de Electrotehnoica din cadrul Politehnicii.

Claudiu Tarziu

Articol: "Mafia lemnului este protejata politic", publicat in Jurnalul National, 19 august 2004.

Argument: Pentru combinatia fericita intre investigatie si analiza si pentru curajul interpretarii.

Scurta prezentare: Claudiu este student in anul III la Facultatea de Comunicare si Relatii Publice SNSPA. In 1999 a absolvit Facultatea de Drept, desi pasiunea lui pentru jurnalism este foarte veche, incepand cu 1992, cand a deputat ca redactor la Desteptarea, cotidian bacauan.

In toti acesti ani a fost corespondent Evenimentul Zilei, Radio Europa Libera, redactor sef la Ziua ( Bacau), Ultima Ora. Apoi a devenit jurnalist de investigatie la Cotidianul, Jurnalul National si Gardianul. In prezent este directorul revistei lunare de cultura Rost si jurnalist de investigatie la Cotidianul.

Marele Premiu:

Georgiana Stavarache

Articol: "Cand se vor intoarce banii investitorilor de pe litoralul romanesc?", publicat in Ziarul Financiar, 19 august 2004.

Citat: "Analistii din industria hoteliera spun ca desi au fost facute investigatii, lipsa de coordonare a acestora risca sa pericliteze rezultatele"

Argument: capacitate si suprafata mare de analiza, prospetime in interpretarea datelor.

Scurta prezentare: Georgiana Stavarache este redactor stiri externe si sef departament reporteri speciali la Ziarul Financiar, singurul ziar pentru care a lucrat. Este absolventa a Facultatii de Finante Banci in cadrul ASE.

SECTIUNEA MEDIA/PUBLICITATE

Membrii juriului: Gilda Lazar, Cristina Vulpe si Mihai Ghyka i-au selectat pe urmatorii castigatori:

Mentiune:

Cristian Ghinea

Articol: "Ghidul consumatorilor de presa", Dilema Veche, 17-23 septembrie 2004.

Argument: matur, pertinent, documentat si bine format, capacitate de analiza si sinteza.

Scurta prezentare: Cristian Ghinea este redactor al revistei Dilema Veche si, incepand cu anul acesta, detine o rubrica saptamanala in Cotidianul.

In afara domeniului jurnalistic, Cristian are o vasta experienta ca manager de proiect in domeniul ONG, expert in analiza politica si autor al mai multor studii si coautor al sectiunilor romanesti ale Media Sustainability Index.

Marele premiu:

Petrisor Obae

Articol: "Cum se duc banii radioului pe apa promovarii", interviu cu Dragos Seuleanu, publicat in Capital, 5 aug. 2004, in cadrul unui articol realizat in colaborare cu Petre Barbu.

Citat: "Capital: Conform unei facturi, Radiodifuziunea a platit o pagina intreaga in Adevarul din 4 iunie. Dar macheta nu exista. De ce s-a platit o reclama care nu se regaseste in ziar? D. Seuleanu: Nu stiu, intrebati la ziar! Noi va intrebam pe dvs.

Cum va faceti politica de marketing? E treaba noastra pentru ce am platit! Capital: Dar e vorba de bani publici!"

Argument: La obiect, inteligibil, cu cap, coada si tema.

Scurta prezentare: Petrisor Obae este redactor la Capital, sectiunea Media, iar incepand cu anul 2002, si redactor Capital top 300 – Cei mai bogati romani. Este absolvent al programului de studii aprofundate Managementul Intreprinderii de Presa.

SECTIUNEA FINANCIAR/ BANCAR

Membrii juriului: Adrian Vasilescu, Florin Petria si Serinela Spatarelu i-au selectat pe urmatorii castigatori:

Mentiuni:

Loredana Voiculescu

Articol: "Cumparand asigurarea „Cartea verde" pentru Ungaria la pret dublu, sute de posesori de autovehicule – pacaliti de societatile de asigurari", aparut in Adevarul, 9 apr. 2004.

Argument: fin observator al pietei, pentru soliditatea si rigoarea argumentatiei.

Scurta prezentare: Loredana Voiculescu face parte din echipa Gandul, fiind redactor la departamentul economic. A inceput cariera jurnalistica ca redactor Rompres, apoi la Adevarul si Adevarul Economic.

Ioana Elena Severin

Articol: "Still Privatising", Emerging Romania 2004

Argument: Putere de observatie, incisivitate, forta argumentelor

Scurta prezentare: Ioana Severin a inceput cariera jurnalistica in 2000 alaturi de echipa IntelliNews. Ca analist IntelliNwes, in afara materialelor pentru site-ul Internet Securities a publicat articole in reviste precum Oxford Business Group - Emerging Romania si Romanian Business Digest.

Este absolventa a Facultatii de Studii Economice in Limba Germana din Cadrul ASE.

Marele Premiu:

Ioana Ursu

Articol: "Cine inghite pe cine in sistemul bancar", Business Magazin 8-14 decembrie 2004.

Argument: pentru inspiratie in alegerea temelor, capacitatea de sinteza si un stil jurnalistic alert.

Citat: "Exista insa si o realitate. Cea in care bancherii vorbesc despre o injumatatire a numarului de banci din Romania in urmatorii cativa ani, de o concentrare a peste 80% din piata in mainile primilor cinci jucatori si de o concurenta acerba careia vor trebui sa-i faca fata.

Nimeni nu exclude venirea altor jucatori mari internationali, atrasi de o piata in crestere si de potentialul de dezvoltare."

Scurta prezentare: Ioana Ursu este redactor finate banci la Business Magazin. Si-a inceput activitatea jurnalistica in 2001, ca redactor la Tribuna Economica si coordonator la Revista de Comert, mai apoi redactor la E-finance, suplimentul IT&C Piata Finaciara si ulterior la revista e-Week. A absolvit Facultatea de Comert, ASE.