Atentatele teroriste de la Londra au pus pe jar tarile din intreaga Europa, din Spania pana in Rusia gradul de alerta fiind ridicat brusc la culoarea rosie.

In cateva ore, fiecare guvern european si mai ales cele din statele aliate ale SUA in Irak au convocat responsabilii cu securitatea interna a statului pentru a dezbate ce se poate face pentru a diminua riscul unor noi atentate, fiind luate masuri de securitate in special in retelele de transport public.

La Paris, ministrii guvernului francez s-au reunit pentru a conveni masurile de securitate, iar premierul Dominique de Villepin a ridicat nivelul de vigilenta antiterorista la culoarea „rosu” - gradul maxim de alerta.

In SUA, pentru moment, securitatea a fost intarita doar la metroul din Washington, cu o crestere a numarului de politisti in cateva alte orase mari. Aceleasi masuri au fost stabilite si in Germania pentru sistemul subteran al Berlinului si in statiile de metrou.

In Italia, autoritatile aviatiei civile au plasat toate aeroporturile in alerta maxima ca masura de precautie, iar in Olanda, premierul Jan Peter Balkenende a anuntat cresterea vigilentei la punctele de frontiera si intarirea securitatii la cladirile reprezentand interese britanice.

Polonia, aliat cheie al Washingtonului, a intarit securitatea in statiile de tren si autobuz, in aeroporturi si in metroul din Varsovia.

Spania, care pastreaza inca vie amintirea cosmarului de la Madrid, si-a plasat in alerta fortele de securitate, la fel procedand si Moscova, unde Metropolitanul s-a transformat practic intr-o fortareata in dupa-amiaza de ieri.

Nici Israelul nu a ramas nepasator, mai ales ca seful al-Qaida din Irak, Al-Zarkawi, a indicat acest stat ca fiind pe primul loc in lista „prioritatilor” organizatiei teroriste.