PSD ii va cere, astazi, intr-o scrisoare, presedintelui Traian Basescu sa convoace CSAT, pentru a declara starea de urgenta din cauza dezastrului provocat de inundatii. Pesedistii vor si o sesiune extraordinara a Parlamentului, pentru o noua rectificare a bugetului, pe anul in curs.

Uitand ca nu mai sunt la putere, ei inventeaza impozite de solidaritate, concret propunandu-si sa doneze fiecare cate 10 milioane de lei.

PSD ar sustine un Guvern de tehnocrati sau chiar ar accepta sa participe la guvernare, numai sa nu fie alegeri anticipate, a declarat, ieri, la capatul unei intalniri cu liderii locali ai partidului, presedintele Mircea Geoana. Sedinta a fost centrata, in mare parte, pe subiectul inundatiilor.

Conducerea PSD a speculat din plin momentul pentru a-si evidentia solidaritatea cu oamenii, in contrast cu liberalii, care ar fi preocupati doar de meschine strategii electorale. Inceputul intalnirii a fost plin de elan, pesedistii intrecandu-se in oferte pentru sinistrati.

Guvernul din umbra al lui Adrian Nastase a lansat o lista de aproape 20 de masuri care „se impun”, printre care si unele exclusiv electorale, cum ar fi instituirea „contributiei de solidaritate” de 3%, aplicabila celor bogati, care castiga lunar peste 50 de milioane.

Daca ar mai fi premier, Nastase ar scoate de la Trezorerie cel putin 1 miliard de lei noi, pe care i-ar da la sinistrati sa-si construiasca locuinte sau ar amana privatizarea CEC si ar stabili un program de creditare pentru solutionarea problemelor din agricultura.

De asemenea, ar edita „un timbru-simbol” pentru toate trimiterile postale din Romania, pentru a face rost de bani pentru sinistrati. Elanul pesedistilor de a solutiona criza a fost temperat de Miron Mitrea, care le-a amintit ca nu se mai afla la guvernare si ca nu au nici o posibilitate sa manevreze fonduri bugetare.

Totusi, Mircea Geoana si-a exprimat speranta ca PSD va putea, „prin scrisori si telefoane”, sa convinga FMI-ul sa accepte majorarea deficitului pe 2005 cu 1%, astfel incat sa se colecteze fonduri pentru sinistrati.

Cert este ca, astazi, PSD ii va trimite o scrisoare lui Traian Basescu, in care ii va solicita convocarea CSAT pentru a decreta stare de urgenta.

De asemenea, a cerut convocarea Parlamentului in sesiune extraordinara, pentru rectificarea bugetului, si a initiat crearea unui nou fond „Solidaritatea”, in care sa intre resursele obtinute din privatizari. „Pentru colegii din PSD, nici o zi de vacanta”, le-a spus Geoana celor prezenti in sedinta.

El le-a cerut parlamentarilor sa doneze 10 milioane de lei din lefurile lor pentru ajutorarea sinistratilor. De asemenea, tinerilor pesedisti ai lui Ponta le-a cerut sa se inscrie voluntari in detasamente civice, care sa-i ajute pe cei loviti de ape.

Venit mai tarziu la sedinta, Ion Iliescu a insistat pentru prelungirea acestei campanii „de solidaritate”, care prinde bine imaginii partidului, in perspectiva anticipatelor. Iliescu le-a facut pesedistilor un lung expozeu despre ape si viituri, dezvaluindu-le ca totul a pornit din anii ’70, cand „s-a taiat jnepenisul”.

(Florin NEGRUTIU, Raluca DUMITRIU)