Calculatoarele, fiecare valorand 999 de dolari, au fost inchiriate de developerii de soft pe un an si jumatate - adica pana la incheierea tranzitiei anuntate de Jobs acum o luna, de la cipurile fabricate de IBM la cele ale companiei dominante pe piata mondiala, Intel.

Un autor de jocuri a declarat site-ului Apple Insider: "Este foarte rapid-mai rapid decat un Power Mac G5, cu CPU dual de 2 GHz." Aceeasi sursa afirma ca acest calculator buteaza "fulgerator" Windows XP, iar sistemul de operare Mac X adaptat pentru cipuri Intel este butat in numai 10 secunde.

Developerii s-au aratat foarte multumiti si de o versiune timpurie a programului Rosetta, un translator binar dinamic care asigura rularea nealterata a aplicatiilor Power PC pe Mac-urile Intel.

Developerii cu care au discutat reporterii site-ului mentionat mai afirma ca viitorii posesori de Mac pe Intel vor beneficia de viteze mult superioare de navigare pe Net, decat pe traditionalele Mac-uri de tip PowerPC. Browserul Web utilizat a fost Firefox.

Primele Mac-uri cu CPU Intel vor aparea pe piata peste aproximativ un an, afirma, public, purtatori de cuvant de la Apple, dar circula zvonul ca se fac eforturi pentru a lansa comercial aceste calculatoare cu cateva luni mai devreme.

In alta ordine de idei, dar ramanand la capitolul MacIntosh, companiei conduse de Steve Jobs ii merge tot mai bine, financiar: tocmai s-a anuntat ca incasarile firmei in perioada aprilie-iunie au crescut cu 75 la suta, iar venitul net a fost de 320 de milioane de dolari.

In perioada mentionata, Apple a vandut un milion si doua sute de mii de computere, pe langa cele peste sase milioane de playere MP3 iPod, baza succesului actual al foarte apreciatei, de catre o patura selecta de computeristi si utilizatori, dar si mult-incercatei companii.

Expertii vorbesc despre un "efect halo", in care stralucirea produsului MP3, lider detasat al pietei, se rasfrange si asupra produsului de baza, care ar putea iesi din "nisa de piata" pe care a reusit sa o pastreze in competitia inegala cu mai prozaicele,dar mai ieftin vandutele PC-uri.

Din septembrie incolo, prognozele bursiere sunt mai putin roze, probabil din cauza dozei de incertitudine insuflata de anuntata trecere la cipurile Intel.

Interesant este faptul ca Steve Jobs a afirmat, cand a anuntat "switch"-ul, ca o face pentru ca IBM nu s-a tinut de cuvant si nu a introdus in fabricatie cipurile promise de 3 GHz, de care Apple avea nevoie pentru a se tine ea-insasi de cuvant, lansand laptopuri G-5 cu consum scazut de electricitate.

Saptamana trecuta, insa, IBM a prezentat publicului cipurile de 3 GHz promise, si este de neconceput ca Jobs sa nu fi stiut acest lucru acum o luna si ceva... De-altfel, paginile, de hartie sau virtuale, ale publicatiilor specializate pe produsele Apple MacIntosh, abunda in teorii, una mai conspirationista decat cealalta.

Pe site-urile Mac-fanilor circula tot mai insistent informatia, neconfirmata oficial, ca Apple s-ar pregati sa intre in business-ul telefoniei mobile. Nu ca furnizor de servicii de retea celulara, ci in calitate de co-producator de terminale mobile, adica de telefoane. In definitiv, asa au procedat japonezii de la Sony, atunci cand au folosit marca Walkman pe telefoane Sony-Ericsson.

Fanii sistemului si hardware-ului Apple MacIntosh au avut parte, de-a lungul anilor, de cateva premiere tehnologice (si de design industrial!), cum ar fi apreciatul Newton, unicul PDA al companiei, elegantul iMac si mult mai recentul iPod, de-acum legendarul player portabil, care se vinde atat de bine, incat compania lui Jobs e purtata pe coama unui val gigantic de succes de imagine si financiar.

Revenind la telefonia mobila, Motorola si Apple si-au unit fortele intr-o intreprindere ale carei rezultate vor fi anuntate, sau chiar prezentate, probabil, la inceputul lunii viitoare.

In cazul in care "copilul" rezultat din aceasta casatorie din interes va fi un celular iTunes, cum se tot zvoneste, si daca aparatele vor avea o calitate superioara a sunetului, iar bateriile vor rezista mult intre doua incarcari, comparativ cu telefoanele actuale si cu actualele iPod-uri, atunci am putea avea de-a face cu o "combinatie killer".