Primul ministru Calin Popescu Tariceanu a prezentat, miercuri ora 17.30, in fata Camerelor reunite o declaratie politica generala privind reconstructia Romaniei dupa inundatii, integrarea in Uniunea Europeana si reforma in justitie, pentru care Guvernul isi asuma raspunderea.

Declaratia lui Tariceanu a fost una politica generala, fara un continut consistent. Declaratia a atins 3 puncte:

1. Inundatiile: sanatatea sinistratilor si refacerea infrastructurii vor fi prioritatile guvernului;

2. Integrarea europeana la 1 ianuarie 2007 ramane principalul obiectiv al guvernului. Va fi demarat un pachet de masuri pentru absorbirea fondurilor europene disponibile;

3. Reforma in justitie va continua si se are in vedere modificarea Legii Curtii Constitutionale.

Potrivit procedurilor parlamentare, grupurile parlamentare vor putea sa depuna o eventuala motiune de cenzura in trei zile de la asumarea raspunderii Guvernului in Parlament.

Conform Constitutiei, Camera Deputatilor si Senatul pot retrage, in sedinta comuna, increderea acordata Guvernului prin adoptarea unei motiuni de cenzura, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor.

Guvernul este demis daca motiunea de cenzura este adoptata, in caz contrar aplicarea declaratiei de politica generala devenind obligatorie pentru Guvern.

Prezent in studioul Realizatea TV intr-o editie speciala, Robert Turcescu observa ca declaratia lui Tariceanu este neconstitutionala. In mod normal guvernul isi asuma raspunderea, nu premierul, dar nu a avut loc nici o sedinta de guvern in care sa se stabileasca asumarea raspunderii. Practic a fost decizia premierului, independenta de vointa guvernului.