Scandalul imens in care a intrat Academia de Politie "Alexandru Ioan Cuza" din Bucuresti continua. Ziarul nostru a prezentat, in exclusivitate, in numarul de ieri, faptul ca procurorii anticoruptie au operat prima retinere: Dumitru Popa, lector universitar la Catedra de Drept Procesual Civil din cadrul facultati iesene "Dimitrie Cantemir".

Popa a fost acuzat de complicitate la trafic de influenta, nefiind singura veriga din afacerea mitelor pentru licente. La numai cateva ore de la retinerea sa, profesorul Popa a fost dus in fata unui judecator care a emis pe numele sau un mandat de arestare preventiva de 29 de zile.

Dumitru Popa este al doilea cadru universitar retinut in ultimele 48 de ore, ca urmare a flagrantului organizat luni de PNA.

In acest caz, Tribunalul Bucuresti a decis, deja, in seara zilei de marti, arestarea lui Lucian Bratu, asistent universitar la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Ecologice "Dimitrie Cantemir" din Iasi si colaborator la Academia de Politie "Alexandru Ioan Cuza" din Bucuresti, prins in flagrant, cu o zi inainte, in timp ce lua o mita de 700 de Euro.

"Pe numele lui Bratu Lucian, magistratii Tribunalului Bucuresti au emis un mandat de arestare preventiva pe o perioada de 20 de zile", ne-a declarat purtatorul de cuvant al tribunalului.

Lucian Bratu este acuzat de trafic de influenta dupa ce a ar fi primit si pretins 7.000 de euro de la alti sapte studenti care urmau sa sustina examenul de licenta la Academia de Politie "Alexandru Ioan Cuza" din Bucuresti, in sesiunea iulie 2005. In schimbul banilor, Bratu ar fi promis ca poate interveni pe langa anumite persoane din cadrul facultatii in vederea promovarii examenului.

Lucian Bratu a fost prins asupra faptei chiar in incinta Academiei de Politie din Bucuresti. Metoda profesorului era relativ simpla: candidatii care obtineau note mici faceau contestatie si, dupa ce plateau mita, obtineau note pe masura platii. Dumitru Popa este acuzat ca ar fi obtinut 6.200 de euro din suma pretinsa si primita de Bratu.

Potrivit unor surse judiciare, Universitatea Ecologica "Dimitrie Cantemir" din Iasi nu a mai primit acreditare si in acest moment se afla in lichidare. Intre Academia de Politie "Alexandru Ioan Cuza" din Bucuresti si universitatea ieseana ar exista un acord pentru sustinerea examenului de licenta pentru absolventii Facultatii de Drept.

"In obtinerea frauduloasa a licentelor sunt implicate mai multe cadre didactice. Profesorul Bratu preda administratie publica la Universitatea ?Dimitrie Cantemir? din Iasi. Mai era si inspector de specialitate la serviciul de gospodarire comunala a Primariei Iasi", au declarat, referitor la acest caz, reprezentantii PNA.