Presedintele Basescu a vorbit despre necesitatea anticipatelor abia dupa ce primul ministru a renuntat la ele. Dupa ce Calin Popescu Tariceanu si-a anuntat demisia, argumentand ca e nevoie de un nou parlament cu o majoritate stabila pentru Alianta, seful statului nu a reactionat in nici un fel.

Iar in urma consultarilor pe care le-a avut la Cotroceni cu judecatorii Curtii Constitutionale si cu liderii grupurilor parlamentare, a declarat la Realitatea TV ca "momentul optim" pentru anticipate a trecut, amintind ca a fost dintotdeauna "adeptul" lor, dar ca "i s-a parut ca s-a intarziat prea mult".

Ulterior, cand Tariceanu a renuntat la demisie, presedintele a revenit, prcizand ca "s-a ratat un moment inca bun pentru organizarea alegerilor anticipate si obtinerea unei majoritati consistente in parlament, care sa permita guvernului promovarea masurilor care sa duca la o reforma profunda a institutiilor statului".

Tariceanu a cazut in cursa lui Basescu

Distanta pe care a luat-o presedintele in perioada crizei legate de anticipate i-a salvat intrucatva imaginea, desi pentru prima data dupa alegeri Traian Basescu a cazut in sondaje sub 50 la suta. Presedintele a intuit probabil temerile sefului executivului si a preferat sa nu se expuna sustinand demisia acestuia.

Fie Traian Basescu nu a avut incredere in Calin Popescu Tariceanu, fie presedintele a gandit o alta strategie, mai subtila, prin care sa-l puna la colt pe primul ministru si sa impinga PNL-ul spre margine. Seful statului a iesit in final bine, intuind slabiciunile lui Tariceanu sau chiar bazandu-se pe ele.

Oricare ar fi fost calea pe care a ales-o, rezultatul este vizibil: intre cele doua palate nu exista o relatie de incredere; imaginea lui Calin Popescu Tariceanu a fost grav afectata si o data cu ea cea a Partidului National Liberal, care a muscat momeala intinsa de consilierul prezidential Theodor Stolojan.

Partenerul lui Basescu din campania electorala, sacrificat la randul lui de actualul presedinte, care i-a luat locul de prezidentiabil al Aliantei in momentul in care s-a dovedit ca nu are sanse sa-l bata pe Nastase, Theodor Stolojan este gata acum sa participe la sacrificarea lui Tariceanu.

Basescu si Stolojan s-au completat bine in campania electorala, dar rolurile lor nu erau adecvate, intrucat Stolojan era mai potrivit pentru fotoliul de premier. Acum lucrurile ar putea fi rearanjate.

Schimbarea premierului a fost gandita din vreme la Cotroceni

Traian Basescu a sugerat de altfel ca vremea anticipatelor nu a trecut: "inca sunt convins ca sunt necesare. Nu vom putea negocia la nesfarsit cu PSD legile, pentru ca exact in aceasta zona este nevoie de o interventie eficienta".

Seful statului a accentuat ca aderarea la termen a Romaniei in Uniunea Europeana nu ar fi fost periclitata de un scrutin inainte de termen: "va pot spune ca tara este stabila si ca ar fi ramas stabila si in acceptiunea europeana, si daca se declansa procedura alegerilor anticipate".

Traian Basescu lasa sa se inteleaga ca daca schimbarile promise de Alianta in campanie nu vor fi facute, de vina este doar Tariceanu, care a ratat anticipatele si care prefera sa faca intelegeri cu PSD-ul pentru a-si promova programul guvernamental.

Seful statului il acuza direct pe seful Cabinetului ca "s-a agatat de momentul emotional al inundatiilor" pentru a-si "justifica sacrificarea sanselor unei guvernari extrem de puternice, care sa-si atinga obiectivele". Cu alte cuvinte, primul ministru ar trebui sa plateasca pentru lipsa sa de viziune politica.

Traian Basescu este un politician care nu ezita sa-i sacrifice pe cei care-i stau in cale, fie ei prieteni sau dusmani, la fel cum nu ezita sa se faca frate cu dracu pana trece puntea. De cand a devenit presedinte, s-a delimitat de mai multi amici politici, folosindu-se in schimb fara probleme de oamenii PSD aflati in fruntea serviciilor secrete.

Debarcarea lui Tariceanu din fotoliul de premier este probabil doar o chestiune de timp.

Seful cabinetului a zadarnicit toate planurile presedintelui: de la fuziunea PNL cu PD pana la compromiterea anticipatelor. Traian Basescu este insa optimist si crede ca timpul poate fi recuperat, fiind convins ca "anticipatele sunt inca necesare", dar precizand ca "anul viitor vor fi inutile".

De altfel, la inceputul acestei luni presedintele Basescu argumenta ca, "neajungandu-se la un compromis in interiorul Aliantei cu privire la anticipate, ar fi prea tarziu ca subiectul sa mai fie abordat de acum inainte. Probabil dupa raportul de tara al Comisiei Europene se va mai putea relua subiectul" (4 iulie, BBC).

Scadenta pentru Tariceanu ar putea fi la 25 octombrie, o data cu raportul de tara al Comisei Europene. Pana atunci, lista nemultumirilor prezidentiale la adresa premierului va creste, iar liberalii vor avea timp sa decida daca primul ministru le-a afectat imaginea si daca trebuie sau nu retras din prim-planul vietii politice. Pana atunci se antreneaza la marginea terenului Stolojan.