PNA intarzie rezolvarea cazurilor privind fraudele cu fonduri europene

de     Realitatea Romaneasca
Sâmbătă, 23 iulie 2005, 0:00


Departamentul de inspectie al Guvernului a transmis Parchetului National Anticoruptie in primele sase luni ale anului zece dosare privind posibile fraude in utilizarea fondurilor comunitare acordate Romaniei, fara a primi pana in prezent un raspuns.

Ministrul delegat pentru controlul programelor cu finantare internationala, Cristian David, a prezentat ieri o situatie a cazurilor verificate de departamentul de inspectie al Guvernului, in principal in ceea ce priveste modul de folosire a fondurilor comunitare acordate Romaniei prin programele de preaderare.

Mihai Vacaroiu, actionar la o firma urmarita penal

Conform datelor prezentate, departamentul a verificat in perioada mentionata 32 de dosare, dintre care 23 s-au referit la utilizarea fondurilor comunitare. Conform ministrului Cristian David, printre dosare se afla si cel referitor la firma Best XZ SRL Bucuresti, printre actionarii careia s-ar afla si fiul lui Nicolae Vacaroiu, Mihai Vacaroiu.

Seful Departamentului guvernamental de Inspectie Antifrauda, secretarul de stat Tudor Chiuariu, a precizat de altfel ca PNA a inceput urmarirea penala fata de administratorul acestei firme. In privinta fostului ministru al Integrarii Europene, Hildegard Puwak, suspectata de nereguli in utilizarea fondurilor comunitare, Cristian David a precizat ca acest caz se afla in solutionare in instanta.

Interesele financiare ale UE, protejate

Pentru a preveni si combate mai eficient cazurile de frauda in utilizarea fondurilor comunitare, Guvernul a aprobat o strategie nationala pentru protectia intereselor financiare ale Uniunii Europene, elaborata cu asistenta tehnica a expertilor europeni si care prevede o serie de masuri generale in domeniu.

Documentul prevede masuri precum imbunatatirea controlului financiar public intern, reprezentand intregul sistem de control intern din sectorul public, pentru identificarea fraudelor si a neregulilor in utilizarea fondurilor comunitare si imbunatatirea cadrului legislativ in domeniul recuperarii fondurilor de preaderare.

Pana in noiembrie 2005, Ministerul Finantelor va elabora un Cod al controlului intern, urmand ca pana in ianuarie 2006 sa creeze cadrul legal necesar pentru incheierea unor contracte clare, continand indicatori de performanta si raspundere manageriala a conducatorilor de agentii care aplica programele cu finantare internationala.


46 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri