Asigurarile private de sanatate prind destul de greu in Romania. In ciuda faptului ca starea sistemului de stat este jalnica, romanii prefera in continuare sa apeleze la aceste servicii, in ideea ca fac economie sau pur si simplu pentru ca nu sunt informati. In plus, legea care reglementeaza acest domeniu inca nu se poate aplica

De la 1 ianuarie 2005 ar fi trebuit sa intre in vigoare Legea asigurarilor private de sanatate. Conditia era sa fie emise normele metodologice care sa cuprinda pachetul de baza de servicii care vor fi oferite de sistemul sanitar de stat, in functie de care firmele de asigurari de sanatate, alaturi de partenerii din sistemul privat de sanatate, sa ofere servicii suplimentare.

Problema este ca Ministerul Sanatatii, alaturi de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, nu a reusit nici pana in prezent sa stabileasca pachetul de servicii de baza si este de asteptat ca acest lucru sa se intample abia anul viitor. “Ministerul Sanatatii nu se grabeste sa anunte pachetul de servicii de baza pentru persoanele care contribuie la fondul de asigurari de stat.

In schimb, apar tot felul de limitari pentru pacientii care apeleaza la sistemul sanitar de stat. De exemplu, a fost limitat numarul de examinari in cazul gravidelor, pacientii sunt trimisi sa cumpere diverse medicamente si materiale de care duc lipsa spitalele, o mare parte din analize se fac pe bani etc.

E si asta un mod de a ajunge la un pachet de servicii de baza fara a anunta asta in mod explicit”, spune Gabriel Ionescu, director general al Medicover, firma internationala ce ofera servicii medicale in sistem privat si care lucreaza in parteneriat cu Aviva.

Pana in prezent, pe piata asigurarilor private de sanatate activeaza doar trei companii: Aviva, Interamerican si Omniasig Addenda, urmand ca in curand sa li se alature si Allianz }iriac.

Lipsa de informare

Sistemul privat de sanatate din tara noastra este inca in faza de inceput. Desi primele activitati au fost pornite din 2003, dezvoltarea domeniului este lenta. Primii clienti au fost companiile multinationale. Principalul motiv care genereaza dezvoltarea lenta a pietei este lipsa de informare a clientilor.

"Cred ca asigurarile private de sanatate trec acum printr-o faza de dezvoltare similara cu cea a asigurarilor de viata de acum sapte-opt ani.

Toata lumea are nevoie de beneficiile acordate de aceste asigurari (in cazul nostru fiind vorba de serviciile de ingrijire a sanatatii la standarde deosebite, de echipamente si proceduri medicale moderne si foarte performante, de economia de timp sau de renuntarea la „atentiile informale” acordate medicilor), dar nu stie inca suficient despre ele.

Probabil ca erodarea cantitativa si calitativa permanenta a serviciilor furnizate de stat va permite penetrarea mai accelerata a asigurarilor private de sanatate, fata de cea a altor categorii de asigurari.

Iar mediatizarea tot mai larga a acestor asigurari, ca si numarul in crestere al jucatorilor din piata vor avea efecte in acelasi sens”, ne-a declarat Sorina Niculescu, director general al Omniasig Addenda.

Clienti putini

Numarul de clienti ai companiilor de asigurari private este destul de redus. Pe langa faptul ca oamenii nu cunosc aceste produse, mai exista si bariera financiara. Realitatea este ca aceste produse se adreseaza, cel putin deocamdata, doar celor cu venituri medii si mari.

De exemplu, cei care se asigura la Aviva pentru a beneficia de serviciile companiei Medicover trebuie sa plateasca intre 17 si 47 de euro pe luna.

In prezent, Medicover se poate lauda ca are 35.000 de clienti care lucreaza la 800 de companii ce au ales sa asigure sanatatea angajatilor in sistem privat. In privinta portofoliului de clienti, lucrurile stau aproximativ la fel si la Omniasig Addenda.

"In momentul de fata, numarul de clienti ai companiei noastre se indreapta spre 2.000, circa 80% provenind din contracte colective, iar 20% din contracte de asigurare individuale.

Aproximativ 50% din clientii nostri persoane juridice sunt companii multinationale, pentru care incheierea unor asigurari suplimentare de sanatate angajatilor reprezinta fie o procedura obligatorie in tarile in care functioneaza, fie un instrument necesar pentru reducerea absenteismului salariatilor, fie pur si simplu un element motivational extrem de apreciat.

Avand in vedere cresterea continua a ponderii firmelor romanesti in portofoliul nostru de clienti, nu putem decat sa remarcam ca si managerii romani inteleg ca un angajat sanatos si loial produce mai mult, mai bine si mai eficient.

In ceea ce priveste nivelul primelor de asigurare, in momentul de fata acesta se situeaza intre circa 50 de euro/an (pentru un produs ce cuprinde consultatii, investigatii paraclinice si transport medical de urgenta) si circa 430 de euro/an (pentru o asigurare ce include si proceduri gratuite de diagnosticare in domenii medicale de larg interes, mica chirurgie, fizioterapie, precum si servicii

de spitalizare si farmacie). Pentru clientii persoane juridice cu peste 20 de angajati, primele de asigurare anuale sunt intre 48 euro si 360 de euro», a mai spus Sorina Niculescu.

La Interamerican, prima de asigurare se situeaza intre 30 si 60 de euro pe luna, in functie de varsta, venit si istoricul medical, si are o limita de acoperire intre 25.000 si 100.000 de euro. Compania a deschis acum doua luni spitalul Euroclinic, iar solicitarile au depasit asteptarile inca din prima saptamana.

“Am fost pusi in situatia de a angaja personal suplimentar pentru a face fata ", a declarat Timo Van Voorden, presedintele Interamerican Romania. Situatia este cu atat mai surprinzatoare, cu cat au existat cereri si din partea unor persoane care nu beneficiau de asigurare, iar la Euroclinic o camera standard costa 100 de euro pe zi. Oricum, conducerea companiei Interamerican are planuri mari.

"Obiectivul nostru pentru anul 2010 este pozitia de lider pe piata asigurarilor private de sanatate si o cota de piata de 30%", a precizat George Valais, Chief Operating Officer.

O piata in crestere

Managerii firmelor de profil sunt optimisti in privinta evolutiei viitoare a pietei.

“Avand in vedere faptul ca, intr-un viitor foarte apropiat, este de asteptat ca statul sa se retraga progresiv din acoperirea necesitatilor legate de sanatate ale populatiei, cedand o parte a acestor responsabilitati asiguratorilor privati si implicand, totodata, fiecare cetatean in grija pentru propria sanatate, este de asteptat ca asigurarile private de sanatate sa cunoasca, in perioada ce

urmeaza, o dezvoltare deosebita”, a declarat Sorina Niculescu, director general al Omniasig Addenda.

Un punct de vedere similar a exprimat si Gabriel Ionescu, director general al Medicover.”Deocamdata, asigurarile private de sanatate sunt la inceput, iar oamenii nu prea au informatii despre produse. In aceste conditii, consider ca domeniul va avea o dezvoltare constanta in viitor, mai ales dupa ce Ministerul Sanatatii va stabili pachetul de baza de servicii medicale.

Oricum, sistemul sanitar de stat nu va mai putea merge in actualele conditii prea mult timp. In tara asta sunt 4,5 milioane de contribuabili la bugetul asigurarilor de stat si 22 de milioane de consumatori.”

Cum se incheie o asigurare de sanatate

Persoanele care vor sa incheie o astfel de polita trebuie sa indeplineasca o serie de conditii: sa aiba domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei, indiferent de cetatenie; sa fie inscrise pe lista unui medic de familie; sa se supuna unui examen medical prealabil in vederea stabilirii riscului sau sa completeze, pe proprie raspundere, un chestionar.

Legea prevede ca asigurarile private sunt facultative si pot fi contractate numai de cei care contribuie deja la fondul public de asigurari de sanatate pentru servicii medicale de baza. Asta inseamna ca, pe langa cei 6,5% din salariu pentru fondul de asigurari pe care ii platesc la stat, vor trebui sa contribuie in plus. Specialistii estimeaza ca suma suplimentara va depasi 300 de euro pe an.